Mégsem lesz kilencosztályos az iskola?

Az iskolarendszer átalakításáról csak a szakmával való egyeztetést követően dönthet a kabinet.

MNO
2017. 03. 16. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem lesz kilencosztályos az általános iskola – írja a Magyar Idők. A lap szerint a kormányon belül nincs egyetértés a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről, az iskolarendszer átalakításáról csak a szakmai egyeztetés után dönthet a kabinet.

Március elején jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, de mint a miniszterek nyilatkozataiból kiderült, a kormány nem tervezte ennek az oktatási formának a bevezetését: Lázár János tavaly arról beszélt, hogy az új Nemzeti alaptantervben nem fog szerepelni a kilencosztályos általános iskola, a „következő három évben erről legfeljebb csak beszélni tudunk”. Januárban is azt mondta a kancelláriaminiszter, hogy nincs napirenden az iskolaszerkezet reformja. Palkovics László ugyancsak tavaly év végén beszélt arról, hogy önmagában a kilencosztályos iskola nem csodaszer, de szakmai vitát kell folytatni róla.

Balog Zoltán miniszter azt is mondta, az új iskolaszerkezet bevezetését társadalmi vita fogja megelőzni. A pedagógus-szakszervezetek azonban azt jelezték, hogy nem volt semmilyen előzetes egyeztetés, Balog bejelentése váratlanul érte őket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.