Megszüntették a Karesz atya ügyében indított nyomozást

Nem nyomoz tovább a rendőrség a fiatal fiúval járó kozármislenyi férfi után.

MN
2017. 03. 29. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megszüntette a nyomozást a rendőrség a Karesz atya néven ismert kozármislenyi volt pap ügyében – a férfi ellen korábban kiskorú veszélyeztetésének gyanújával nyomoztak, de a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a korábbi plébános nem veszélyeztette kiskorú tanítványait, más bűncselekmény pedig nem merült fel vele kapcsolatban, írja az MTI.

Karesz atya titkolt szerelmi viszonya nagy port kavart fel az utóbbi hetekben: a Pécsen is tanító, fiatalok körében laza stílusa miatt közkedvelt pap a pécsi megyés püspöknek vallotta be: évekkel korábban egy gimnazista fiúval járt. Az Atv.hu szerint a pap azért fordult feletteséhez, mert egy dühös szülő is feljelentést tett az ügyben – a plébános pedig megpróbált előre menekülni.

Udvardy György pécsi megyés püspök múlt hétfőn kiadott közleményében azt írta: az egyházmegye papja „súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját”.

„Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és ( ) minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem” – tette hozzá akkor a főpásztor.

A napokban nem csak Karesz atya miatt főhetett a feje a megyei egyházvezetésnek: a Szabad Pécs kedden írta meg Facebook-oldalán, hogy azonnali hatállyal felmentették a mohácsi plébánost, mert nem tudott elszámolni a gyülekezet pénzével - az Rtlklub.hu úgy tudja, milliókról lehet szó, de rendőrségi vizsgálat még nem indult az ügyben.

A Pécsi Egyházmegyét korábban sem kerülték el a botrányok: 2015-ben letöltendő börtönbüntetésre ítélték a megye volt vagyonkezelőjét, Wolf Gyulát, az ügyben gazdasági visszaélések miatt emeltek vádat a férfi ellen. Mint az Index összefoglalójából kiderül, ez azonban csak egy része volt az egyházmegyét érintő bűnügynek: szexuális jellegű visszaélések is történtek a korábbi vezetés idején.

A vizsgálat miatt a Pécsi Egyházmegye vezetése lényegében kénytelen volt elhagyni a püspökséget: Mayer Mihály megyés püspök lemondott, utódja, Veres András apostoli kormányzó pedig eltávolította a volt vagyonkezelőt, illetve az egyházmegye ügyvédjét is. Az ideiglenesen megbízott püspök elismerte egy, a híveknek írt körlevélben, hogy nem voltak alaptalanok a vádak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.