Miért lehet Farkas Flórián még szabadlábon?

A Fidesz újra csicskának nevezte a Jobbikot, az LMP szerint a kormány így is, úgy is lopni fog – ez történt hétfőn a T. Házban.

Katona Mariann
2017. 03. 20. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány percben volt szó hétfőn a Parlamentben a Jobbik korrupcióellenes alaptörvény-módosító javaslatáról. Az ellenzéki párt alkotmányos szintre emelné a közpénzek védelmét, és szabadságvesztéssel fenyegetné az azzal történő visszaélést. Fölvetésüket az ellenzéki pártok támogatásukról biztosították. Sallai R. Benedek (LMP) ugyanakkor azt mondta, hiába kerül be ez az alaptörvénybe, a kormánypártok „ugyanúgy lopni fognak”.

– Mitől van, hogy Farkas Flórián és Rogán Antal szabadlábon van? – tette fel a kérdést, majd egyből meg is válaszolta: szerinte ennek az az oka, hogy nem emeltek ellenük vádat. Ugyanezen logika alapján érvelt Bárándy Gergely (MSZP) is, aki szerint jelenleg az ügyészség nem hajlandó eljárni ilyen ügyekben, a hatóságok tétlenül nézik az állami vagyon széthordását. A Fidesz viszont nem támogatja a felvetést, Vas Imre szerint azért, mert míg az alaptörvény a teljes nemzeti vagyont védi – beleértve az állami és önkormányzati tulajdonokat –, a Jobbik szerintük csak a közpénzekre koncentrál. Az Országgyűlés kedden fog szavazni arról, hogy a hétfői rövid vita után érdemben tárgyaljanak-e az alaptörvény-módosító javaslatról; a kormánypártok hozzáállása lényegében borítékolja, hogy ez nem fog megtörténni.

A Jobbik hétfőn azt is közölte, hogy ötpárti egyeztetést szeretnének a lapunk által nyilvánosságra hozott kormányzati tervekről, amelyek szerint még bűncselekmény gyanúja sem kellene a lehallgatásokhoz, titkos megfigyelésekhez. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője úgy fogalmazott, támogatnak minden olyan javaslatot, amely szakmai alapon az ország biztonságát erősíti, de olyat nem, amely lehetőséget adhat a politikai visszaélésre a „még regnáló” Fidesznek.

A kormánypárt alpári stílusban reagált, és – Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatát megismételve – „csicskának” nevezte a Jobbikot. Arra hivatkoztak, hogy az igazságügyi tárca államtitkára már megmagyarázta, továbbra is bírói engedély kell a lehallgatáshoz, a javaslat szövege azonban – mint azt lapunk megírta – nem ennyire egyértelmű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.