Milliárdos támogatást küld a kormány a Közel-Keletre

Egy iraki város újjáépítését és a szír keresztény egyházakat is százmilliókkal támogatja a magyar kormány.

MN
2017. 03. 27. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal milliárdos támogatást küld a magyar kormány a közel-keleti keresztény családoknak, valamint más üldözött vallási és nemzeti kisebbségeknek, ezzel segítve „ezen közösségek helyben maradását”. A forrásokat a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériuma állja, a határozatot Orbán Viktor szignózta – derül ki a hétfői Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat szerint 580 millió forintot küldenek a részben keresztények lakta iraki város, Telskuf újjáépítésére.A korábban 12 ezres lakosságú településen hatalmas károkat okoztak az Iszlám Állam és a NATO-szövetséges pesmerga katonák összecsapásai.

A kormány emellett 310 millió forinttal támogatja az Antióchiai Szír Katolikus Patriarchátus libanoni karitatív munkáját, és 310 milliót ad az Antióchiai Szír Ortodox Egyháznak is.

A szír katolikusok vezetője egyébként még januárban, Orbán Viktor meghívására látogatott Magyarországra, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában „egyházának súlyos helyzetéről és a közel-keleti keresztények szenvedéseiről” beszélt.

A mostani támogatás nagyobb összegű, mint amekkora büdzsével tavaly szeptemberben megalakult az Emmin belül működő, az üldözött keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárság – a tízfős apparátus felállítása ugyanis 930 millió forintba került. 

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára korábban is beszélt arról, hogy Magyarország idővel a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává válik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.