Nagyot csúsztatott Rétvári a nyugdíjemelésről

A nyugdíjemelésről és a rezsicsökkentésről is túlzottan nagyvonalúan beszélt az államtitkár.

MNO
2017. 03. 12. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házi gondozás fejlődő rendszerét méltatta vasárnapi sajtótájékoztatóján Rétvári Bence: az Emmi parlamenti államtitkára szerint hat év alatt 40 százalékra, 107 ezer főre bővült az otthoni szociális ellátásban részesülő idősek aránya. Ráadásul 2017-től megszüntetik az egy gondozottra fordítható időkeretet is, ami szintén segítség a rászorulóknak – idézi az államtitkár szavait az MTI.

Rétvári hozzátette, a kormány az időseknek kedvez az elmúlt évek inflációt meghaladó nyugdíjemeléseivel, a rezsidíjak csökkentésével vagy az alapvető élelmiszerek áfájának visszavágásával is. Ezzel viszont kétszeresen csúsztatott. A nyugdíjakat már 2016-ban is csak az inflációs szinttel megegyező értékben, 1,6 százalékkal emelte a kormány, idén pedig még rosszabb a helyzet – a Központi Statisztikai Hivatal szerint februárban 2,9 százalékra gyorsult az infláció a tavaly ugyanekkor mért adatokhoz képest, újabb nyugdíjemelésről pedig egyelőre szó sincs.

Rétvári nagyvonalúan használta a rezsicsökkentés kifejezést is, az Orbán-kormány ugyanis 2013 év vége óta nem csökkentett rezsit – pedig az energiaárak később nagyot estek az európai piacokon. Míg a földgáz jegyzésára az utolsó rezsiharc idején megawattóránként 26 euró volt, ez tavaly augusztusra 11 euróra esett vissza, és az elmúlt év végére 17 euró körülire változott. A kabinet csökkenthette volna a hazai fogyasztói gázárat, de nem tette – ez és persze a masszív januári hideg is közrejátszott abban, hogy a háztartások idén harmadával többet fizettek a fűtésért, mint egy évvel korábban.

A Demokratikus Koalíció vasárnap indulatos közleményt adott ki: mint írják, az Orbán-kormánynak immár papírja is van arról, hogy szemérmetlenül becsapta a nyugdíjasokat. „Erre az évre a kormány mindössze 1,6 százalékos nyugdíjemelést adott szégyenletes színjáték után a nyugdíjasoknak, miközben az infláció már februárban megközelítette a 3 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a kormány a nyugdíjasoknak járó emelés közel felét elcsalta, több ezer forinttal károsítva meg minden nyugdíjast havonta. A kormány hazugságaival szemben nem lett olcsóbb a baromfihús és a tojás sem, a tej és kenyér pedig kimondottan drágult, sok más alapvető árucikkel együtt” – fogalmaz a DK, és követelik, hogy a kormány azonnal fizesse meg a nyugdíjasoknak azt, amivel tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.