Navracsics: Orbán nem akar autoriter rendszert építeni

Az uniós biztos úgy gondolja, Magyarország nincs kiszolgáltatva az Európai Uniónak.

MNO
2017. 03. 21. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel olyan metaforává vált, amilyen 100-150 évvel ezelőtt Bécs volt, „a magyar nemzettől idegen érdekek megtestesítője” – jelentette ki az ATV.hu-nak adott interjúban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A politikus ugyanakkor nem gondolja, hogy az EU intézményei vagy dolgozói Magyarország vagy a szabadság ellenségei lennének.

„A tanácsban egy sor kérdésnél konszenzusra, vagyis minden tagállam támogatására van szükség. Azaz Magyarország nincsen kiszolgáltatott helyzetben az Európai Unióban, főleg a bizottsággal szemben nincs” – szögezte le az uniós biztos. A rezsicsökkentés bizottság általi megállítását firtató kérdésre válaszolva leszögezte, az ügyben az Orbán-kormány nem megy szembe uniós elvekkel, ám más területeken zajlanak kötelezettségszegési eljárások Magyarországgal szemben. Ugyanakkor közölte: Magyarország „nem számít a renitens vagy az átlagot meghaladóan több konfliktust vállaló tagországok közé”.

Navracsics az interjúban ismét kiállt barátja, Gorka Sebestyén mellett, aki szerinte nem antiszemita, valamint észszerűnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök azon lépését, hogy a szintén néppárti Donald Tuskot támogatta az Európai Tanács elnökválasztása során. Az illiberális állammal kapcsolatos kérdésre pedig úgy reagált, a két éve húzódó kérdésben az angol és a magyar nyelv eltérő szóhasználata a kulcs. „Nem hiszem, hogy Orbán Viktor a klasszikus liberalizmus és a klasszikus liberális berendezkedés alapelveit megkérdőjelezi. Nem hiszem, hogy ezzel szemben valami mást, mondjuk egy autoriter rendszert akarna” – jelentette ki az uniós biztos.

Ellentmondott ugyanakkor Orbánnak azzal kapcsolatban, hogy 2017 a lázadás éve lenne, Navracsics ugyanis mást ért lázadás alatt, mint a miniszterelnök. Állítása szerint mást irányt vesz az észak-amerikai és a nyugat-európai térség, de volt már ilyen átrendeződés. „Én ezt a demokratikus politika természetes részének veszem, hiszen időről időre felgyülemlenek olyan feszültségek, [ ] amelyek [ ] a hagyományos politikusokkal már nem tudnak jól megjelenni” – vélte Navracsics Tibor.

Az interjúban az Európai Unió jövőjéről, az olimpiai népszavazásról, a Heineken kontra Csíki ügyről és arról is szó esett, hogy Orbán Viktor ügynök volt-e – Navracsics ezt nem tudja elképzelni a miniszterelnökről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.