Nem gyengítette a Fideszt a Momentum akciója

A Fideszt nem vetette vissza a NOlimpia, a kis pártok népszerűsége viszont nőtt az aláírásgyűjtés után.

MNO
2017. 03. 01. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum olimpiai népszavazásról szóló aláírásgyűjtése sem gyengítette meg a Fidesz vezetését februárban – gyakorlatilag csak ebben egyezik a Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet pártok népszerűségét vizsgáló friss elemzése, a támogatottságról mért adataik több pontban is eltérnek.

A Nézőpont MTI által szemlézett közleményében azt írta, a kormánypártokat februárban a teljes felnőtt népesség 33 százaléka támogatta. Azonos bázison a Jobbikkal 12, az MSZP-vel 8, a DK-val 4, az LMP-vel 3, az Együttel 2, a Kétfarkú Kutya Párttal 2, a Liberálisokkal 1 százalék szimpatizál.

Tájékoztatásuk szerint a legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 46 százalékon állnak, míg a Jobbik 21, az MSZP 14, a DK 7, az Együtt 3, a Párbeszéd 1, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2, az LMP pedig 4 százalékon áll.

A Nézőpont szerint a Momentum Mozgalom népszerűsége a 266 ezer begyűjtött aláírás ellenére sem mérhető. Igaz, azt is elismerik, hogy a mérési eredményeik hibahatára 2,2 százalék – nagyobb érték, mint amit a Kétfarkú és a Liberálisok népszerűségénél sikerült megállapítaniuk.

A Republikon szerint februárban még nőtt is a kormánypárt népszerűsége, két százalékponttal, a teljes népesség körében mért támogatottsága így náluk 30 százalék. Az MSZP és a Jobbik változatlanul 9 százalékon áll, a kis pártoknak viszont jól jött a NOlimpia-akció: az LMP, a DK, az MLP és a Párbeszéd 1-1 százalékponttal tudta növelni a szavazóbázisát, így a DK 4, az LMP 3, az MLP és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékon áll – állítja az intézet.

A pártválasztókat vizsgálva a hónap vesztese a Jobbik, legalábbis a Republikon szerint. A múlt havi 2 százalékpontos csökkenés után, februárra újabb 3 százalékpontot esett a párt támogatottsága: ebben a hónapban a pártválasztók csupán 14 százaléka szavazna a Jobbikra.

A pártválasztók körében így hónapok óta először ismét az MSZP a második legnépszerűbb párt (15 százalék) az 51 százalékon álló Fidesz után. Az elmúlt hónap egyik legnagyobb nyertese az LMP, amely az előző hónaphoz képest 3 százalékponttal nőtt, így jelenleg 6 százalékon áll. Ugyancsak 6 százalékos a DK támogatottsága is – állítja a Republikon Intézet.

A Momentum Mozgalom szerdán egyébként elszámolt a Nolimpia kampány pénzeivel. Az aláírásgyűjtésre több mint 18 millió forint gyűlt össze, a kampány pedig majdnem 14 millió forint volt. Mivel népszavazás nem lesz, a megmaradt körülbelül 4 millióból a kampány során előkerült problémákra keresik a válaszokat, az országot járják és javaslatokat dolgoznak ki. A mozgalom azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mert Komáromban az önkormányzat tanácsadója egyenként lefotózta azokat, akik megjelentek a fórumán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.