Népszavazás jöhet a Városliget átépítéséről

Ha nem akadályozzák meg, két hét múlva aláírásgyűjtés kezdődhet a Városliget jövőjéről szóló népszavazásról.

MN
2017. 03. 24. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásgyűjtés kezdődhet a Városliget beépítéséről, miután egy ellenzéki javaslat átjutott a Fővárosi Választási Bizottság szűrőjén. Moldován László LMP-s képviselő és ligetvédő három kérdést adott be a bizottságnak, ezek közül az alábbit fogadták el:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?

A kérdés a Városligeti építészeti szabályzat megváltoztatását célozza, ami most 65 százalékban határozza meg a helyi zöldfelület minimális értékét – egy sikeres népszavazás ezt öt százalékkal megemelné.

###HIRDETES###

Mivel a fővárosi bizottság is rábólintott, 15 nap múlva megkezdődhet az aláírásgyűjtés, már ha addig senki nem nyújt be jogorvoslatot. Az ötletgazda állítja, a budapestiek 75-80 százaléka minden felmérés szerint ellenzi a Városliget monstrumokkal történő telepakolását.

Moldován ezért sem hiszi, hogy ne sikerülne összegyűjteni a szükséges 150 ezer aláírást. Az LMP-n kívül a ligetvédelem mögé eddig is beálló civilek (Levegő Munkacsoport, Greenpeace) segítségét is kérni fogják az aláírások összegyűjtésében, Moldován reméli, hogy a NOlimpiához hasonló pártközi együttműködés is kialakul, bár még nem voltak egyeztetések a többi párttal.

A Városliget Zrt. is reagált a hírre. A cég úgy látja, az átmenő autóforgalom és az elöregedő növényállomány miatt szükséges a rehabilitáció és a fejlesztés. A cég folyamatosan egyeztet, a Liget Park Fórum sorozatban egyfelől, 118 szervezet részéről érkeztek észrevételek, kérdések, javaslatok – eme 558 hozzászólás java részét beépítik a megvalósításba.

A zrt.-nek is van közvélemény-kutatása. Az Ipsos Zrt. kutatása szerint „a megkérdezett Városliget-használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik” – írja a Hvg.hu.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.