Olimpia nélkül is öntjük a pénzt Peruba

Több mint egymilliárdot költ a külügy a nagykövetség felélesztésére, pedig alig van közünk az országhoz.

Koncz Tamás
2017. 03. 13. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti olimpiai pályázat mellett fog lobbizni Limában, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság őszre tervezett eredményhirdetése előtt – információink szerint ezzel érvelt tavaly decemberi meghallgatásán Kaleta Gábor perui nagykövetjelölt, a külügyi tárca korábbi sajtófőnöke.

Azt sem ő, sem a minisztérium képviselői sem láthatták előre, hogy a kormány a Momentum népszavazási kezdeményezésének hatására meghátrál majd a pályázattól. A nagyra törő perui tervek azonban ettől függetlenül sem változtak. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium 871 millió forintból nyitja meg újra és renoválja a limai magyar nagykövetség épületét, szerez be járműparkot és új bútorzatot.

A tárca csak idén közel 221 millió forintból, jövőre pedig 165 millióból finanszírozná a képviselet működését – és ez még mindig nem a teljes tervezett összeg: 2018-ban ugyanis további 203 millió forintot kell fordítani a követség műholdas kommunikációjának kiépítésére.

A milliárdos beruházás főbb adatairól Schmuck Erzsébet LMP-képviselő tájékoztatta lapunkat, ő közérdekűadat-igénylés révén jutott hozzá a büdzsé számaihoz.

Ha már az olimpiát sem mi rendezzük, akkor minek dobálunk ki százmilliókat az ablakon a követségre? – tette fel a költői kérdést Schmuck. A képviselő a gyengülő perui–magyar gazdasági kapcsolatokat sem látja erős érvnek. Emlékeztetett, hogy míg 2010-ben még közel 11 milliárdos értékben exportáltunk a latin-amerikai országba, 2016 első félévében már csak 4,3 milliárd forintnyi volt a kivitel, a magyar szolgáltatások exportja pedig mindössze 172 millió forint volt tavaly.

A perui magyar nagykövetséget egyébként 1995-ben költségvetési okokból zárták be, és bár 2002-ben egy ideig takaréklángon üzemelt, hosszú évek után 2017 őszén indulhat újra ténylegesen a helyi diplomáciai szolgálat. Jelenleg csak tiszteletbeli magyar konzul dolgozik Limában, a legközelebbi magyar nagykövetség Argentínában található.

A perui képviselet újraindításáról tavaly júniusban döntött a kormány, együtt a bogotái nagykövetség felélesztésével.

Kaleta Gábor reményei pedig beváltak – az egykori szóvivőt tavaly december 15-én rendkívüli és meghatalmazott limai nagykövetté nevezte ki Áder János államfő. 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.