Ombudsmani vizsgálat Orbán és Gyurcsány miatt

Aáry-Tamás Lajos szerint három rész is jogsértő lehet a nyolcadikos történelemkönyvben.

MN
2017. 03. 27. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulók és a tanárok jogait is sérthetik azok a nyolcadikos történelem tankönyvben található megfogalmazások, amelyek alapján hivatalból vizsgálatot indított Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosa az InfoRádiónak elmondta: három ajánlást fogalmazott meg az oktatásért felelős államtitkárnak azután, hogy a sajtóból arról értesült: „a tankönyv erős aktuálpolitikai narratívát képvisel”. – Három részletet kifogásoltak. Az egyik Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlamentben elhangzott a nyugat-európai országok gyarmati örökségéről szóló 2015-ös beszédét idézi. Volt egy, a politikai jobboldal és baloldal legfontosabb jellemzőiről értekező szövegrész, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről szóló képaláírásban az szerepel, hogy ő a privatizáció egyik nyertese.

Az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított az ügyben. Ennek keretében megkereste az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, az Oktatási Hivatalt, a Magyar Tudományos Akadémiát, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületét és a Történelemtanárok Egyletét, és állásfoglalásukat kérte. Aáry-Tamás Lajos szerint a beérkező válaszokból az látható, hogy nem egységes a kérdéssel érintett tankönyvi bekezdések megítélése, de egyértelműen megállapítható, hogy egyetlen vizsgált rész sem tekinthető olyannak, ami maradéktalanul megfelel a szakmai és jogi követelményeknek.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a szerzők és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mint felelős kiadó az engedélyezési eljárás után egészítette ki a tankönyvet az említett bekezdéssel, ezzel jogszabálysértést megvalósítva. Ennek körülményeit az Oktatási Hivatal külön eljárás keretében vizsgálja. Az ombudsman azt állapította meg, hogy mindhárom bekezdés, szemelvény alkalmas arra, hogy jogsérelmet okozzon pedagógusoknak és tanulóknak egyaránt.

A tanévből eltelt időre figyelemmel a jogsérelem a jelen tankönyv használata során oly módon orvosolható, ha a tanárok szabadon dönthetnek arról, hogyan helyettesítik, illetve alakítják át az idézett bekezdésekben foglalt tartalmakat a pedagógia tudományának, valamint a történettudomány szabályainak megfelelően.

Aáry-Tamás Lajos ajánlásokat fogalmazott meg Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak is az üggyel kapcsolatban. Ezek szerint a nyolcadik osztályosok számára készült történelemtankönyv újabb engedélyezési eljárása során vegye figyelembe jelen vizsgálatnak a megállapításait, illetve az általunk megkeresett szakértők állásfoglalását. Tegye lehetővé, hogy a 2018. évi középiskolai felvételi tételei között ne szerepeljen a vizsgálatban érintett három szemelvény, idézet egyike sem. Továbbá az államtitkár vizsgálja meg a 2016-os engedélyezési eljárás idején hivatalban lévő OFI főigazgatójával szembeni felelősségre vonás lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.