Orbán lecsicskázta a Jobbikot, és nem pszichiáter

Vona Gábor az Országgyűlés hétfői ülésén azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Lándori Tamás
2017. 03. 13. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor az Országgyűlés hétfői ülésén azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Kifejtette, sokan csalódtak a rendszerváltásban, különösen az elszámoltatás, az igazságtétel hiánya miatt. Az emberek nem akarnak egy olyan országban élni, ahol az egykori diktatúra működtetői akár a legmagasabb politikai tisztségekre is pályázhatnak – vélte a pártelnök.

A Jobbik elnöke azt feszegette, vajon a kormány azért zárkózik-e el az ügynökakták nyilvánosságra hozatalától, mert a kormányfő annak idején maga is kapcsolatba került az állambiztonsági szolgálatokkal, illetve mert a családjában volt olyan, aki az \'56-os forradalom idején az ÁVH-nak dolgozott. 

„Mi elől menekül? Mi elől fut?” – kérdezte Vona.

Orbán Viktor a múltját érintő utalások kapcsán hazugnak nevezte Vonát, és jelezte, már válaszolt arra, hogy jelentett-e a rendszerváltás előtt. „Mi a másik oldalon álltunk” – jelentette ki, hozzátéve, őt és társait hallgatták le, követték, róluk jelentettek az ügynökök.

– Nem működtünk együtt a szocialista állambiztonsággal – szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nemrég tett fontos lépést az ügynökakták nyilvánossága felé nemrég elfogadott jelentésével.

Vona azon felvetésére, hogy miért válaszolt az utóbbi időben minden támadásra sorosozással és simicskázással, Orbán úgy reagált, a jobbikosok maguk is bevallották, hogy eladták a pártjukat, és „ahol eladás van, ott vevő is van”.

„Mindannyian tudjuk, hogy önök nem a saját álláspontjukat képviselik. Önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében” – folytatta, majd úgy fogalmazott:

„A Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak” 

Matolcsy Györgyöt a szocialista Bárándy Gergely faggatta, miről beszélt, amikor februárban azt mondta, valakik 2015-ben támadást indítottak Magyarország ellen, mikor egy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségén keresztül a nemzeti bank felhasználásával akartak gazdasági instabilitást elérni.

Ha van konkrét információja ilyenről, akkor azt ossza meg a képviselőkkel – szólította fel a jegybankelnököt a szocialista képviselő. „Vagy csak hülyeséget beszélt?” – kérdezte.

Matolcsy György kissé homályos válaszából úgy tűnt, az említett megnyilvánulásakor arra a tevékenységre gondolt, amit André Goodfriend folytatott hazánkban. Az MNB vezére szerint Goodfriend belpolitikai főszereplővé válása, az általa kifejtett kampány egyértelmű támadás volt a magyar kormány ellen.

Bárándy újfent kérdezte Matolcsyt arról is, hogy fizetett-e Patai Mihálynak, a hazai bankok érdekvédelmi szervezete elnökének, mikor a lakásában lakott. „Nem csak az épületet nem találta el, a kerületet sem” – válaszolta Matolcsy György.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek azt kérdezte Orbán Viktortól, így képzelték-e annak idején a polgári Magyarországot, ahogyan most kinéz az ország. Példaként hozta, hogy egy kisebb falunyi ember halt fagyhalált a télen, de említette a miniszterelnöki hivatal Budai Várba költözését, az orosz befolyást a magyar energiapiacra, és azt is, hogy „Farkas Flórián és Rogán Antal még szabadlábon van”.

„Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, tudnom kellene a kérdést, de nem vagyok pszichiáter”

– mondta Orbán Viktor válasz gyanánt, majd vissza is ült a helyére.

„Pedig Matolcsy Györgyöt és a kormány néhány tagját elnézve nem ártana, ha az lenne”

– vágott vissza Sallai, aki szerint nem a Momentum tagjai „álomgyilkosok” – ahogyan a kormányoldalon fogalmaztak az olimpia elleni kampány kapcsán –, hanem a Fidesz, amely a polgári Magyarország álmát gyilkolta meg.

Orbán Viktor viszonválaszában kifejtette, köszöni az érdeklődést az iránt, hogy mi van vele, de nem kíván lelki életet élni Sallai Róbert Benedekkel.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.