Orbán: Nem könnyű jó európainak lenni

A miniszterelnök szerint ki kell védeni a migrációval kapcsolatos jogszabály elleni támadásokat.

MTI
2017. 03. 09. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök kijelentette, mivel a magyar kormányzó pártok – a kereszténydemokraták és a Fidesz is – az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek – tette hozzá.

A kormányfő szerint magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat.

Hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni, és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdést illetően és hagyománybeli értékeinek tekintetében is.

Ezek a különbségek okozzák a migráció kérdéséhez való eltérő hozzáállást, ugyanakkor kezd általánossá válni a közép-európai megközelítés – emelte ki. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem volt ez mindig így, korábban a nyugati országok ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, „de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.