Orbán nem válaszolt a kínos kérdésekre

A miniszterelnököt hiába kérdezték arról, hogy rokonai hárommilliárdos tartozását Mészáros Lőrinc köre rendezte.

Katona Mariann
2017. 03. 10. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem tartozik ránk” – így válaszolt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök az egyik újságírói kérdésre, amellyel arról próbáltak érdeklődni nála, miként történhetett meg, hogy egy Mészáros Lőrinchez köthető üzleti kör rendezte a kormányfő tágabb rokonságának tartozását. Ismeretes, a Cider Alma Kft. – amely egy olyan cégcsoportot fog össze, amelyben Orbán Viktor sógora és a miniszterelnök feleségének unokaöccse is feltűnik – hárommilliárd forintos adósságát átvette a Mészáros Lőrinc üzleti köréhez köthető Hórusz Faktorház.

Orbán Viktor az Európai Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatóján a különös tranzakció részleteiről semmit nem mondott, csak az érintettekhez irányította a kérdező újságírót. – Szeretném leszögezni, hogy a magyar kormány és jómagam nem foglalkozunk semmilyen magántermészetű gazdasági üggyel – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy ez a kérdés a piaci szereplőkre tartozik. Még azt is hozzátette az Index.hu újságírójának, hogy ez utóbbit „mondja meg a tulajdonosának is”. Ez a kijelentése már csak azért is nehezen értelmezhető, mert az Index tulajdonosa a cégadatok alapján a kormányközeliből nem olyan régen kegyvesztetté vált, a kormánypárti sajtóban lejárató riportokkal megtámadott Spéder Zoltán.

Orbán Viktor arra a kérdésre sem válaszolt, hogy pontosan kire is gondolhatott Matolcsy György jegybankelnök, amikor az Országgyűlésben nemrég azt mondta, 2015-ben egy nagy NATO-szövetséges ország a nemzeti bank felhasználásával buktatta volna meg a miniszterelnököt. A kormányfő nevetve csak annyit mondott, hogy ebben a kérdésben sem ő az illetékes, helyette a Magyar Nemzeti Bankhoz kell fordulni. Csak annyit fűzött még hozzá, hogy Magyarország esetében a „más államok és külső hatalmak” irányából érkező befolyásolási kísérletek folyamatosak és „rendszeresen erőteljesek”.

Matolcsy György kijelentése kapcsán a kormány több tagja sem volt túl bőbeszédű. Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére a hírszerzést felügyelő Lázár János, a belügyi tárcát vezető Pintér Sándor és a Nemzetgazdasági Minisztérium nevében Tállai András is csak annyit válaszolt, hogy a titkosszolgálatok a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén már beszámoltak az ügyről.

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.