Orbán: Rendezzük az ukrán-magyar kettős állampolgárság ügyét

A miniszterelnök szerint hamarosan megállapodás jöhet.

MN
2017. 03. 31. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan rendezhetjük az ukrajnai magyarok kettős állampolgárságának problémáját – mondta pénteken Orbán Viktor, miután Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével tárgyalt.

Orbán utalt arra, hogy csütörtökön Máltán Petro Olekszijovics Porosenko ukrán elnökkel, és megegyeztek, hogy a magyar és ukrán állam kétoldalú tárgyalás és megállapodás keretében fogja rendezni a kérdést. A miniszterelnök közölte: nyitott erre azzal a feltétellel, hogy Ukrajna biztosítja a megegyezés alapjául szolgáló jogszabályi hátteret – mondta el Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő az MTI-nek.

Brenzovics László megköszönte Orbán Viktornak a kárpátaljai magyar közösség életét segítő kormányzati támogatásokat, amelyek a miniszterelnök szerint folytatódni, sőt bővülni is fognak.

Ukrajna jelenleg nem ismeri el a kettős állampolgárságot, és adminisztrációs bírsággal is sújtja azokat, akikről kiderül, hogy hivatalos bejelentés nélkül egy másik ország útlevelét is birtokolják. Igor Moszijcsuk ukrán képviselő tavaly egy olyan törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé, amely az eddiginél sokkal szigorúbban szankcionálná a kettős állampolgárságot, amit a szomszédos országok vélt területi igényeivel magyarázott – írja a Kárpáthír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.