Óriási tumultus várta a nyugdíjasokat

Az Erzsébet-program kedvezményes nyaralásaira csak a legelszántabbak jutottak be.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 04. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elsején öt órát vártam az Erzsébet-program ügyfélszolgálati irodája előtt. Amikor végre bejutottam volna az épületbe, bezárták előttem az ajtót, és azt mondták, hogy már csak a bent lévőket fogadják. Hatan tehát kint rekedtünk, és anélkül kellett hazamennünk, hogy lefoglalhattuk volna a nyaralást – fakadt ki egy idős hölgy.

Elmondása szerint elképesztő tömeg várt azokra a Podmaniczky és a Vörösmarty utca sarkán, akik jelentkezni szerettek volna az Erzsébet-programban nyújtott kedvezményes nyaralások egyikére. Az állam ugyanis az elmúlt években az Erzsébet-utalványokból befolyt pénz egy részét arra költötte, hogy rászoruló családok, nyugdíjasok vagy fogyatékkal élők nyaralását támogassa.

A nyugdíjasok idén március elsejétől jelentkezhettek a meghirdetett belföldi szálláshelyekre, de miután az internetes jelentkezés sokaknak gondot okozott, ezért a legtöbben személyesen próbálták lefoglalni a szállást. Az ügyfélszolgálaton tömegjelenetek alakultak ki, a jelentkezők szinte kivétel nélkül utcán kígyózó sorokról, többórás várakozási időről számoltak be.

– Tavaly még rosszabb volt a helyzet, akkor kint áztunk órákon át – mondta egy idősebb hölgy. Sokan a tavalyi tumultus miatt már a nyitás előtt ott álltak az ügyfélszolgálat előtt, volt olyan például, aki már reggel hattól.

Lapunk munkatársa pénteken dél körül járt az irodában. A 12-es sorszámot kapta, ez így nem tűnt kivárhatatlan sornak, ám hamar világossá vált, hogy amikor kiosztják a rendelkezésre álló száz cetlit, újrakezdődik a számozás. Azt senki sem tudta megmondani, aznap hányszor kezdték újra, az viszont kiderült, hogy reggel – a jelentkezés harmadik napján – még mindig rengetegen voltak.

A délután érkezők valamivel jobban jártak, ők nagyjából egy-másfél órás várakozás után sorra kerültek, de már csak a maradék szállások közül választhattak. – Nekem már csak két lehetőség közül lehetett választani – mondta egy nő, aki miután kiválasztotta a helyszínt, kapott egy áprilisi időpontot. Azt mondták, hogy csak ekkor lehet menni, máskor nem – fogalmazott, hozzátéve, hogy az elképesztő terhelés ellenére nagyon kedvesek voltak az ügyfélszolgálatosok.

– Interneten lehetetlen lett volna bejutni – mondta egy idős úr, aki – állítása szerint – két napon át próbált szállást foglalni. – Volt olyan nap, amikor tizenkét órát ültem a gép előtt, de késő este úgy kellett felállnom, hogy nem sikerült. Amikor végre sorra kerültem volna, akkor ledobott a rendszer – mondta.

Miután nagyon sokan panaszkodtak az internetes rendszerre, lapunk is tett egy próbát. Azt tapasztaltuk, hogy rövid regisztráció után kapunk egy sorszámot, valamint egy figyelmeztető üzenetet, hogy ne zárjuk be a böngészőt, mert akkor a sor végére kerülünk. Péntek délutáni próbálkozásunkkor az 1824-es sorszámot kaptuk, de a lapunknak nyilatkozó nyugdíjasok közül volt, akinek kétezer feletti szám jelent meg.

A honlapon azt állítják, hogy 15 jelentkező pályázatát dolgozzák fel percenként, de nagyjából egy óra eltelte után még mindig 1600-an voltak előttünk. Mindez azt jelenti, hogy az internetes jelentkezés egész napos programot jelentett a nyugdíjasoknak, és tényleg csak a legelszántabbak kerültek sorra. Vagy még ők sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.