Rákkeltő anyag szennyezhet a Groupama Arénánál

A Metal-Art Zrt. károsanyag-kibocsátása miatt rendőrségi eljárás indult.

MNO
2017. 03. 21. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi stadionjával átellenben álló egykori pénzverde épületegyüttesében működik a Metal-Art Zrt., amely rákkeltő anyaggal, etilén-oxiddal szennyezte a környezetet – írta meg kedden az Index. Egy nappal korábban Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt mondta, csupán egyetlen alkalommal mértek küszöbszint feletti értéket az anyagból.

A telep egy sűrűn lakott területhez van közel, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyermekkórház is onnan nem messze működik. Az épületegyüttesben található a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió szerkesztősége is. A környékbeliek egy ideje erős bűzre panaszkodtak, de a csatornázási művek gyors megoldásként csak lezárta a csatornafedeleket.

Pedig a cég környezethasználati engedélye is alátámasztja, hogy a Metal-Art Zrt. időnként nehézfémekkel szennyezte a környezetét. Ebben szerepel például az is, hogy 2010 júliusában 1200 liternyi kezeletlen szennyvizet engedtek a csatornába. A Pest Megyei Kormányhivatal több esettel kapcsolatban is monitorozásra kérte a céget, de más szankciót nem léptetett életbe a Metal-Arttal szemben.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság is több alkalommal mért mobil laborjával a környéken, vizsgálta az érintett csatornaszakaszt, amelyet a bejelentéseket követően átmostak, emellett bűzzárakat is beépítettek a víznyelő aknákban. A kellemetlen szagok ezt követően megszűntek, de arról nem tudni, folytatódott-e a szennyezés.

A kormányhivatal az Indexszel közölte: „Eddig nem merült fel olyan környezetvédelmi probléma, amely a tevékenység korlátozását vagy teljes megtiltását indokolná.” Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi képviselője ugyanakkor közölte a portállal, rendőrségi eljárás indult a szennyezések ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.