Salgótarján történelmi lehetősége

Vesztesből nyertest csinálna Salgótarjánból a kormány, összesen 90 milliárdnyi beruházásról esett szó.

Bodacz Péter
2017. 03. 21. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy várakozás előzte meg Orbán Viktor salgótarjáni látogatását, miután a Népszava hírül adta, hogy 72 milliárdos fejlesztési ajánlattal érkezik a városba a miniszterelnök. A nógrádi megyeszékhely volt az utolsó állomása a kormányfő országjárásának, amelynek során a Modern városok programban érintett városokat keresett fel. Az utolsó előtti település a szintén szocialista Botka László által vezetett Szeged volt, ahol 50-70 milliárdos fejlesztési programról állapodtak meg. 

A miniszterelnök az egyeztetést utáni tájékoztatón arról beszélt: Salgótarján az utolsó olyan megyeközpont az országban, ahol még él az az érzés, hogy ez a város a rendszerváltás vesztese, ami nem megengedhető. – Olyan fejlődési pályát rajzoltunk fel ezért, hogy mire a végére érnek, a város elmondhatja, hogy megragadta a történelmi lehetőséget – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint Tatabánya és Dunaújváros is vesztesnek érezte magát, és ott is sikerült változtatni ezen. Konkrétumként mindössze annyi hangzott el Orbán részéről, hogy a belvárosból olyan területet kell csinálni „aminek a világ csodájára jár”, illetve fel kell számolni a rozsdazónákat. 

Az Index összefoglalója szerint 40-50 milliárd forintot ígért Orbán arra, hogy létrejöjjön a Salgótarjánt elkerülő négysávos út, amely elmegy a határig. A kormányfő vállalta, hogy a szlovák féllel is tárgyal, hogy északról is épüljön hasonló út a határig. 1,7 milliárd forint jut új autóbusz-pályaudvarra, parkolóra, 10 milliárdos nagyságrendű projekt az ipar- és gazdaságfejlesztés és 2,5 milliárdot ad a kormány 10 hektáros zöldmezős beruházásra is. Ezenkívül 4,5 milliárd forintot ad a  kormány a városban lévő öblösüveg-gyártásra, 3 milliárd vendéglátást, kereskedelmet érintő oktatásra, 2 milliárd a helyi adottságok figyelembevételével megvalósuló duális képzésre. A sportlétesítmények fejlesztése kapcsán pedig 8 milliárdos összegről volt szó, ebből jutna uszodaépítésre is. A kormány megelőlegezte egy 22 milliárd forintos regionális fejlesztési terv támogatását is. Ehhez Orbán a turisztikai ügynökség jóváhagyását szabta előfeltételként. Néhány apróbb tétellel együtt a beígért fejlesztések összértéke eléri a 90 milliárd forintot. 

Fekete Zsolt arról beszélt, hogy Salgótarján kulturális, gazdasági és sportközpont szerepét töltheti be, 9,2 milliárdos EU-támogatásra van kilátás 2020-ig. – Abban állapodtunk meg, hogy barnamezős területek megvásárlásával, új zöldmezős területek megszerzésével körülbelül 60 hektárnyi új területet vonnak a gazdasági fejlesztésbe, ezt kormányzati segítséget kérve ideirányított befektetőkkel valósítanák meg – mondta a polgármester, megjegyezve: cél, hogy a városból elvándorló fiatalokat visszacsábítsák. 

A Modern városok programot 2015-ben indította el Orbán Viktor. Az intézkedéscsomag célja a megyei jogú városok felzárkóztatása, fejlesztése. Ennek megfelelően számos közút-, közlekedés- és városi infrastruktúra-fejlesztést, valamint sportlétesítmények építését jelentették be, ám a beruházások jelentős része egyelőre várat magára. A beígért fejlesztések összértéke becslések szerint 1500-2000 milliárd forintra tehető.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.