Schiffer: Lejárt szavatosságú játék a ballib oldalon

Az LMP volt társelnöke Botka Lászlót hiteltelennek tartja és lassan szimpatizálni kezd Gyurcsány Ferenccel.

MNO
2017. 03. 16. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha tovább folytatják ezt a lejárt szavatosságú játékot a ballib oldalon, amelybe be akarják időnként vonni az LMP-t, a Jobbikot és az új pártcsoportosulásokat is, a végén még harmadjára is kétharmaddal ajándékozzák meg Orbán Viktort” – jelentette ki Schiffer András a Figyelőnek adott interjújában utalva arra, hogy nem foglalkoztatják azok a találgatások, hogy éppen ki lesz a balliberális oldal kormányfőjelöltje, vagyis éppen, kivel bohóckodnak a pártok.

Vannak ugyanis olyan találgatások, hogy Botka esetleges visszalépésével Majtényi László lenne a balliberálisok miniszterelnökjelöltje. A héten azonban Majtényi – a Hír TV Egyenesen című műsorában – Kálmán Olgának egyértelműsítette, hogy nem vállalkozna arra, hogy az őt támogató politikai erők miniszterelnök-jelöltje legyen.

Az LMP volt társelnöke szerint Botka László tökéletesen hiteltelen figura. Schiffer úgy látja, annak ellenére, hogy Botka a programhirdetésén baloldali pontokat is megfogalmazott, polgármesterként ugyanolyan szegényellenes politikát folytat, mint a Fidesz országosan. Ugyanakkor szinte már-már szimpatizál Gyurcsány Ferenccel, mert az utóbbi hetekben azok támadják a leghevesebben, akikkel a legnagyobb egyetértésben került hatalomra és kormányozta az országot.

Schiffer szerint Majtényi László – a lap megfogalmazásában a balliberális holdudvar tagja – nem volt a legjobb ellenzéki választás államfőjelöltnek, az LMP nem tudott jól dönteni a támogatásának kérdésében. Áder János köztársasági elnökről szólva kifejtette, hogy államfői tevékenysége közepest érdemel.

A Momentum Mozgalom felbukkanásáról, illetve a szervezet és az LMP közötti esetleges hasonlóságokról Schiffer azt mondta: rengeteg hibájukkal és esetlegességükkel ugyan, de annak idején ők konkrét elképzelésekkel álltak a nyilvánosság elé, emiatt meg is kapták, hogy túl bonyolultak. Szerinte „az LMP rendszerkritikusságával, globalizációkritikus, zöld felfogásával szemben a Momentum egy új generációs neoliberális kezdeményezés”.

A Figyelő kérdésére, miszerint visszatérne-e az LMP élére, Schiffer leszögezte, hogy 2019-ig semmiképp sem kíván visszatérni, ellenben hangsúlyozta, hogy a párt körül meg kell teremteni egy szellemi erőteret, amely a rendszerkritikus pártoknak megteremti a szellemi hátországot konferenciákkal, háttérintézményekkel. Mint mondta, baloldalinak tartja magát, de az MSZP–SZDSZ-utódpártokkal sosem lesz egy oldalon, hisz azok a neoliberális technokraták baloldalira festve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.