Soros jelöltjének tartja Majtényit a Fidesz

Kósa Lajos szerint a baloldali ellenzék köztársaságielnök-jelöltjét Soros György mozgatja.

MNO
2017. 03. 07. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László Soros György jelöltje – mondta keddi sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus ezt a következtetést abból vonta le, hogy a Soros-alapítvány támogatásával jött létre az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, melyet Majtényi László vezet – ráadásul Kósa szerint már az intézet alapításakor is azt mondták, hogy az alapító amerikai üzletember az EKINT-en keresztül befolyásolja a magyar közéletet.

Egyszerűbb, ha a feladóval beszélünk, tehát Soros Györgyöt szívesen várjuk, sokkal egyszerűbb, ha vele beszéljük meg, mi a szándéka Magyarországgal, mintha Majtényi közvetítését kérjük ehhez – idézte Kósa Lajos szavait a távirati iroda.

A frakcióvezető emlékeztetett, a köztársaságielnök-jelöltet március 10-én 10 óráig lehet ajánlani, ehhez 40 képviselő támogatása kell. Mint mondta, tekintettel arra, hogy a Fidesz és a KDNP frakcióinak 131 tagja kedden aláírta, hogy Áder Jánost jelölik köztársasági elnöknek, így „a parlamenti matematika szerint” legfeljebb két jelölt lehet a választáson. Hozzátette: ha valóban kettős jelölés lesz, akkor arra tesznek javaslatot, hogy mindkét jelölt beszélhessen az Országgyűlés előtt 15-15 percben.

Az államfőválasztás március 13-án délelőtt lesz a parlamentben. Majtényi László korábbi ombudsmant, az ORTT egykori elnökét – a Jobbik kivételével – az összes ellenzéki párt támogatja, és a minimálisnál több, 43 ellenzéki képviselő javasolja őt köztársasági elnöknek. Az ellenzéki jelöltről először a Pesti Srácok írta meg, hogy Soros György eddig 145 millió forinttal támogatta a Majtényi által vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet, az információt pedig átvette több kormányközeli médium.

Végül Majtényi Lászlót a kereszténydemokrata Hollik István is kérdőre vonta a Soros-támogatások miatt: az ellenzéki államfőjelölt válaszában jelezte, az EKINT hat év alatt összesen 57,5 millió forintos adományt kapott Soroshoz köthető forrásból – elnökválasztási kampányának költségei eddig „nulla forintot tettek ki, miközben többen, köztük ismeretlenek felajánlottak támogatást”, ám azokat elhárította. „A kampány „nulla forintos is marad” – tette hozzá Majtényi.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.