Svéd lap: Megverik a menekülteket a magyar határon

Egy riport szerint gyanús sebesülésekkel érkeznek vissza az emberek a magyar határról.

MNO
2017. 03. 05. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd Aftonbladet cikke szerint brutálisan bánnak Magyarország déli határán az országba illegálisan belépőkkel a határt őrző rendőrök. A lap belgrádi riportjában több olyan menekülővel beszéltek, akik sikertelenül próbáltak bejutni a schengeni határon, eközben pedig hasonló sérüléseket szereztek: gumibottal fejre mért ütésekről és kutyaharapásról számoltak be.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet helyi koordinátora, Andrea Contenta a lapnak nyilatkozva azt mondta: ugyan nem tudják megerősíteni a beszámolók részleteit, de az igaz, hogy az elmúlt időszakban megemelkedett a hasonló sebesülésekkel Belgrádba visszaérkezők száma. Olyan sérült is volt köztük, akit sürgősségire kellett küldeni. „Nem tudjuk, nem is fogjuk megállapítani, hogy mi történt pontosan. A sérülések azonban ököllel, gumibottal mért ütéseket, kutyaharapásokat jeleznek” – mondta Contenta a lapnak.

A cikk szerint a magyar déli határon eddig is szembesültek erőszakos fellépéssel a határt átlépők: könnygázzal fújták le őket, elvették értékeiket, és télen többen arról számoltak be, hogy le is vetkőztették őket. A cikk szerint van, akit megvertek Bulgáriában, olyan is akadt, akire rálőttek Törökországban, de a legtöbben a magyar rendőrséget tartják a legkegyetlenebbnek.

A lap kérdéseire Magyarország stockholmi nagykövetsége tagadta a felhozott vádakat, kiemelve hogy a civil szervezetek hajlamosak anélkül hinni a beszámolóknak, hogy a tényszerűségét ellenőriznék. A Migszol csoport egyébként február végén több ilyen, a határ illegális átlépésével megpróbálkozó menekült „vallomását” közölte: az itt megszólalók a svéd lap által közöltekhez hasonló erőszakról számoltak be.

A brit Independent szintén ma közölt cikket arról, hogy fokozódik a helyzet Magyarország déli határán. A lapnak nyilatkozó érintettek szerint a határon megverték őket, és volt olyan is, aki arról számolt be, hogy utána szelfiztek velük a rendőrök, aztán kutyákkal kergették őket vissza Szerbiába. Egy iráni férfi szerint egyenruhások állták körbe őket, majd öt-hat rendőr egyenként megkötözte, majd megverte a határt illegálisan átlépő csoport tagjait. „Ilyen verést még filmekben sem láttam” – nyilatkozta a férfi az Independentnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.