Szennylé csordogált a horrorhúsboltban

Penészes, egérrágta húsok, szennyvíz – csak néhány a peresztegi üzemben talált szabálytalanságok közül.

MNO
2017. 03. 01. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel tíz tonna hústerméket kellett zárolni és megsemmisíteni abban a peresztegi húsüzemben és boltban, amelyet a napokban ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih szakemberei döbbenetes állapotokat találtak az üzemben, amely számos Győr-Moson-Sopron megyei üzlet beszállítója volt.

A dolgozók és a vezetőség szinte az összes lehetséges szabályt megszegte munka közben: a ellenőrzés időpontjában éppen csatornadugulás volt a húsfeldolgozóban, a szennyvíz pedig a kolbászérlelő terem padlóján csordogált, a pácolós hűtőkamrában tárolt élelmiszereken pedig egérrágás nyomait lehetett felfedezni.

Az üzem egésze annyira túlzsúfolt volt, hogy több munkafolyamatot – például a sertésfejek főzését és a zsírsütést – szabad ég alatt végeztek, a selejtet és a visszárus termékeket pedig együtt tárolták a forgalomba hozható áruval. Folyó meleg víz sehol sem volt az üzemben, kezet mosni nem lehetett, és a fertőtlenítő berendezéseket sem használták a dolgozók; ha mosogattak, akkor egy fatüzelésű kazánon melegítettek hozzá vizet.

Mindezt csak betetőzték az adminisztratív hiányosságok: az alkalmazottak egészségügyi alkalmassága két éve lejárt, gyártmánylapot tizenkét termékről tudtak bemutatni, holott az árlista szerint a boltban ötven termékféleséget készítettek. A termelésről napi nyilvántartást nem vezettek, ráadásul a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben gyártottak élelmiszereket.

A súlyos hiányosságok miatt a Pál-Húsbolt és Feldolgozó Kft. kereskedelmi és előállítói tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, a vállalkozót pedig kötelezték a termékvisszahívásra. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.