Trükkös foglalásokkal kaphattak magyar vízumot az oroszok

A vízumkérelemhez lapértesülés szerint egy hamis szállásfoglalás is elég volt.

MNO
2017. 03. 01. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vízum kiadásához a külföldi állampolgároknak szállásfoglalási igazolást is be kell mutatniuk – a Booking.com-on viszont előleg nélkül is lehet lakást foglalni. Ezt a kiskaput használhatták ki orosz és észak-afrikai kérelmezők is, akik becsekkoltak a közvetítői oldalra, de később be sem léptek Magyarország területére.

A trükkös megoldást az Index fedezte fel. A portál szerint a csalás elsősorban a budapesti apartmanok kiadóit érintette rosszul, akik sokszor vidékről utaznak a fővárosba, hogy találkozzanak a vendéggel – feleslegesen.

A portál szerint a kamu foglalások rendszeressé váltak, a nyilatkozó magyar szállásadók pedig hiába jelezték problémájukat a Booking.com-nak – nem kaptak választ, ahogy az ügyben írásban érdeklődő lap sem. A szállásközvetítő ugyanakkor kísérleti jelleggel már bevezetett egy előleghez kapcsolódó foglalási rendszert is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a moszkvai magyar konzulátuson több ezren jutottak hozzá schengeni vízumhoz tisztességtelenül. Pofonegyszerű volt a trükk: az Oroszországban agrárdiplomataként dolgozó Kiss Szilárdhoz köthető, borkereskedelemmel foglalkozó Monte Tokaj Kft. százával hívta meg az embereket, elméletileg üzleti céllal. Sajnos a jelentkezők valójában nem a magyar borok szerelmesei voltak, csak így kerülték meg, gyorsították fel az ügyintézést. A vízumgyárról 2013-ban a Martonyi János által vezetett Külügyminisztérium is tudott; akkor el is készült egy belső vizsgálati anyag, de ennek részleteit a később Szijjártó Péter vezetése alá kerülő tárca nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.

Kiss Szilárd kapcsán legutóbb hétfőn írt arról az Index, hogy rendszeresen megfordult magyar vendégeivel abban a hotelben, ahol még elnökké választása előtt legalább egy alkalommal Trump is lakott, és ahol állítólag az orosz titkosszolgálat, az FSZB felvételeket készített. 

Ha ez igaz, akkor már nem is az a kérdés, zsarolható-e a magyar agrárelit azon része, amelynek moszkvai útját Kiss egyengette, hanem az, hogy mennyire, és hány emberről van szó. Az Index szerint az egykori moszkvai agrárattasé luxusszállodákba, -éttermekbe vihette vendégeit, fizette helyettük a cechet, de előfordult olyan is, hogy – miként a portál fogalmazott – „megjöttek a lányok”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.