Tüntetnének a fóti gyermekváros volt növendékei

Nem tudni, mi lesz a fóti gyermekvárosban dolgozó nevelőkkel, tüntetnek a volt növendékek.

MNO
2017. 03. 21. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ki kell állnunk azokért, akik felneveltek minket. Ők a mi szüleink, nem hagyhatjuk, hogy utcára tegyék őket. Szeretnénk megvédeni azt a több mint száz gyereket is, akiknek szintén a fóti gyermekváros az otthonuk” – mondta a lapnak Julcsi, egykori növendék, miután bejelentette: békés tiltakozást szerveznek Fóton a gyermekváros – ahogy ők nevezik, a Gyeri – bezárása ellen.

A demonstrálók ugyancsak aggódnak az otthon 150 dolgozójának sorsa miatt.

A napilap emlékeztet rá: Czibere Károly szociális államtitkár januárban jelentette be, hogy 2018 közepétől a gyermekváros, mai nevén Károlyi István Gyermekközpont, befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Erre Czibere szerint azért van szükség, mert a kormány 2019-re szeretne megszüntetni minden „tömegszerű intézményt”, szakítva azzal a hagyománnyal, hogy az állami gondozottak a város határában, nagy épületekben, a helyi település lakosságától, a társadalomtól távol külön kis társadalmat hozzanak létre – írja az MTI.

Noha Czibere Károly ígéretet tett arra, gondoskodni fognak a központ mintegy 150 dolgozójáról, a Népszava szerint érintettek semmit nem tudnak arról, mi fog történni velük. „Pedig szerződésük szerint életük végéig a Gyeriben lakhatnak, mivel egész életüket az állami gondozott gyerekek nevelésének szentelték” – erről már a demonstráció másik szervezője, Zsuzsa beszélt, aki ugyancsak a fóti otthonban nevelkedett. Hangsúlyozta: nyugdíjas, 70-80 éves emberekről is beszélünk, akiket ha kiraknak, nem tudnak hova menni.

A gyerekeket a gyermekváros felszámolása után szétszórnák az országban – az államtitkár úgy tudja, a gondozottakat Kalocsán, Hatvanban, valamint Zalaegerszegen helyeznék el. Csakhogy a lakók közül többen speciális ellátást igényelnek, őket naponta szállítják Fótról Budapestre, fejlesztő foglalkozásokra. Kérdés, ezt Hatvanból hogyan fogják megoldani. Ráadásul, arra sincs egyértelmű válasz, hogy hova kerülnek ezután a Fóton elszállásolt menekült gyerekek.

A tervek szerint a fóti gyermekváros területén lévő, az 1800-as években épült Károlyi-kastélyt és környékét a kiürítés után teljesen felújítanák, a parkban pedig kulturális központot alakítanának ki.

A Hír TV-nek viszont több helyi lakos is azt mondta: Mészáros Lőrincé lehet a kastéllyá alakított fóti gyermekváros, Felcsút milliárdos polgármestere pedig  a választások után venné meg a 60 holdas ingatlanegyüttest.

A helyi MSZP tüntetést tartott a gyermekváros megszüntetése ellen – egyebek mellett azt követelik a városvezetéstől, hogy hozzanak létre egy olyan bizottságot, amely a Károlyi-örökség megőrzéséért harcol.

„Itt szállodát akartak építeni. Attól tartunk, ha ez a birtok az oligarchákhoz kerül, akkor a fótiak és az idelátogató emberek elől el lesz zárva, és exkluzív intézménnyé válik, kaszinó vagy szállodaegyüttes lesz belőle, amit mi nem kívánunk Fót központjába” – nyilatkozta Fábry Béla szocialista politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.