Új országgyűlési irodaház – kilencmilliárdért

A Jobbik a költségek elszámolását sürgeti, és újratárgyalná az Országgyűlés Hivatalának idei költségvetését.

MNO
2017. 03. 22. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján nem úgy tűnik, mintha nagyon spórolnának a Kossuth tér utolsó szegletének rehabilitálására, a volt MTESZ-székház helyén kilencmilliárd forintért új országgyűlési irodaház épül a Napi.hu összeállítása szerint. Az épület Hültl Dezső 1928-ban tervezett homlokzatát kapja, míg mögé egy modern irodaház épül.

A projektet a Napi.hu szerint a biztonsági elemeken túl az is drágítja, hogy – mint azt korábban megírtuk – az irodaház és a Parlament közé föld alatti folyosót építenek. Az indoklás szerint az alagút „mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és a biztonsági ellenőrzés pontja az Országház falától minél távolabb” kerüljön, illetve a folyosó „megkönnyítené az Országgyűlés Hivatalának munkáját”, de a képviselők és a háttérmunkát végző apparátus együttműködését is, ugyanis „ha nem lenne zárt folyosó, akkor a két épület között csak úgy lehetne átjárni, hogy állandóan újra és újra át kellene esni a ki- és beléptetésen, a biztonsági ellenőrzésen”.

A Jobbik az MTESZ-székház költségeinek pontos elszámolását sürgeti, és újratárgyalná az Országgyűlés Hivatalának idei költségvetését. Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy a Kossuth tér rekonstrukciójának részeként megújuló épületre eddig is 8,5 milliárd forintot költöttek, egy nemrég megjelent kormányhatározat pedig további félmilliárd forintot biztosít rá. Hozzátette, hogy a parlament költségvetési bizottsága is kétszer 2,5 milliárd forintot hagyott jóvá az Országgyűlés Hivatala költségvetésének tárgyalásakor. A jobbikos politikus azt is kifogásolta, hogy Such György főigazgató nem tudott neki konkrét bekerülési összeget mondani, ezért azt kérte, a költségvetési bizottság előtt számoljon el, milyen tervek vannak, ki a beruházó, és miért nem nyílt tenderen választották ki azt. Hegedűs Lorántné elképesztőnek nevezte, hogy más szempontból viszont spórol a Ház: szerinte 1956 hatvanadik évfordulója megérdemelt volna „egy tisztességes emlékművet”, ahogy a hivatal dolgozói is egy 10 százalékos fizetésemelést. Utóbbi 1-1,5 milliárd forintos költséggel járna – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.