Uniós jogot sértene Ausztria a munkavállalók hazaküldésével

Ha nincs munkaviszonya, menjen haza – üzeni az uniós munkavállalóknak az osztrák külügyminiszter.

MTI
2017. 03. 20. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazaküldené a munkanélküli vált uniós betelepülőket Sebastian Kurz. Az osztrák külügyi és integrációs miniszter az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt arról, hogy ha valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál és csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást.

Az elképzelés azonban az Európai Unió szabályaiba ütközik – figyelmeztetett Lórodi László munkajogász hétfőn az M1 csatornán –, Ausztria ugyanis alapjogot sértene, ha az ott élő uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrákoktól. 

„Ha ott dolgozik, ott fizettek utána társadalombiztosítási járulékot, ezek után neki ugyanazok az ellátások járnak, mint egy osztrák állampolgárnak” – fogalmazott Lórodi László.

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unióban nemcsak a szabad munkavállalás az egyik alapelv, hanem a szabad lakhelymegválasztás is, ezért szerinte nem lehet azt mondani, hogy menjen haza, ha elvesztette munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.