Űrközpont: nem tudja a kormány, mire adta a pénzt

Nemhogy megvalósíthatósági tanulmány, még pályázat sem volt.

MNO
2017. 03. 23. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyulaháza önkormányzata szerint sincs megvalósíthatósági tanulmány a Szabolcs megyei községben tervezett űrközpontról – írja a Hír TV.

Ez azért is nagyon érdekes, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még március elején úgy fogalmazott az egyik kormányinfón a gyulaházi űrközponttal kapcsolatban, hogy „mindegyik projekt mögött a pályázóknak be kell adniuk egy megvalósíthatósági tanulmányt, és számokat is kell vállalni”. A Hír TV közérdekűadat-igénylésére azonban Gyulaháza polgármestere, Bardi Béla azt mondta, „jelen körülmények között természetesen sem hatástanulmányt, sem más a fejlesztéssel kapcsolatos dokumentációt nem tudok önnek küldeni”.

Kiderült az is, hogy Lázár állításával szemben pontos számokról sem lehet még beszélni. Lázár azt is állította, hogy a projekt kapcsán kérte a kollégáit, nézzék meg annak dokumentációját, ezért ha kell, pontosan el fogja mondani, hogy „a pályázó mit vállalt”.

A Hír TV azt írja, még pályázatról sem volt szó: Gyulaháza korábban pályázott ugyan egy EU-s forrásra a Farkas Bertalanról szóló kiállítás bővítésére, ez a tervezett űrközponttól független projekt. Az űrközpont ezzel szemben egy kormányhatározat szövegébe került bele (a térség országgyűlési képviselőjének javaslatára), de csupán példaként – teszik hozzá.

A közhiedelemmel ellentétben a sokat emlegetett hárommilliárd forintot nem mind az űrközpontra szánják majd, hanem mindenféle egyéb befektetésre a Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségében. „Tekintettel arra, hogy a Gyulaháza space-központ egy élménykínálat lesz a sok közül, természetesen szó sincs hárommilliárd forint összegű támogatásról, s jelenleg még arról sincs hivatalosan tudomásunk, hogy a tervezett hárommilliárdból a gyulaházi fejlesztésekhez milyen összeggel kalkulálhatunk” – mondta Bardi Béla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.