Utólag rendezik az oktató orvosok bérét

Az egyetem januárig visszamenőleg kiegészíti a különbséget.

MNO
2017. 03. 05. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Semmelweis Egyetem orvosi karán oktatóként és orvosként is dolgozók közül többen meglepődtek, amikor februárban kevesebb fizetést kaptak. Mint kiderült, a bonyolult bérezési rendszer miatt csak átmeneti problémáról van szó, az egyetem gyors döntést hozott, és januárig visszamenőleg kompenzálja azt, aki esetleg rosszabbul járt – írja az Index.

Az egyetemen többen kettős szerepben dolgoznak: tanítanak és a klinikán szakorvosként is gyógyítanak. Ők vagy az oktatói, vagy a szakorvosi bértábla alapján kapják a fizetésüket, aszerint, hogy mi kedvezőbb számukra. A kormány tavaly úgy döntött: már szeptembertől decemberig jelentős bérkiegészítést ad a szakorvosoknak, majd pedig ezt januártól beépíti a bérükbe. A bérkiegészítés erre a négy hónapra viszont azokra is vonatkozott, akik oktatók és szakorvosok is egyben.

Ez egy egyetemi docens esetében bruttó 63 500 forint pluszt, egy egyetemi tanárnál bruttó 107 000 forintos többletet jelentett. A kiegészítés az oktatóknak viszont idén januártól már nem jár, az ő alapbérük idén januártól 5 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére is előfordulhatott, hogy valaki februárban meglepve vette tudomásul, hogy kevesebb pénzt kapott.

Az Index kérdésére a Semmelweis Egyetem közölte: az egészségügyben 2017 januárjában megvalósult béremelés nyomán azoknak az oktatói feladatokat is ellátó szakorvosoknak, akik nem a szakorvosi, hanem a számukra kedvezőbb oktatói bértábla alapján kapják a fizetésüket – egyetemi tanárok, valamint a docensek egy része –, nem épült be az illetményükbe az a 2016 nyarától átmeneti, négy hónapra megállapított bérkiegészítés, amely január elsejével a garantált szakorvosi illetmény részévé vált.

Ezek az oktatók ugyanakkor megkapták a tavaly év eleji 15 százalékos, majd a 2017 eleji újabb 5 százalékos oktatói béremelést. Ez az emelés ugyanakkor az esetükben kisebb mértékű lehetett a tavalyi év utolsó négy hónapjára megállapított bérkiegészítés összegénél. Az egyetem ezért az esetleges különbséget januárig visszamenőleg kiegészíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.