Vasárnap hajnalban óraátállítás

Változik a személyszállító vonatok és a budapesti éjszakai járatok menetrendje.

Tóth Bence
2017. 03. 25. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdődik a nyári időszámítás: az órákat vasárnap hajnalban kell átállítani 2-ről 3 órára. Ez azzal jár, hogy egy órával tehát kevesebbet alhatunk, ám a továbbiakban később sötétedik majd. Szakemberek szerint a nyári időszámításhoz való igazodás kismértékben megterhelheti a szervezetet, leginkább alvászavart okozhat.

Az óraátállítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje szombatról vasárnapra virradó éjjel. A MÁV-Start közlése szerint azok a belföldi vonatok, amelyeket menet közben ér az óraátállítás, már a nyári idő szerint érkeznek meg a végállomásra. Azokat a belföldi személyszállító vonatokat, amelyek 2 és 3 óra között indulnának, 3-kor indítják el. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a 6-os villamos, valamint az óránkénti vagy annál gyakoribb és egyenletes követési idővel közlekedő éjszakai járatok 2 és 3 óra közötti indulásai elmaradnak.

Az óraátállítás az utóbbi időben éles vitákat generál, több állam, köztük Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország már eltörölte. Itthon a Jobbik javasolta, hogy – főleg energiamegtakarítási szempontok alapján – csak a nyári időszámítást alkalmazzák. Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselőjének javaslata tavaly a gazdasági bizottságban támogatást kapott, el is kezdődött róla a parlamenti vita, ám végül lekerült a napirendről. A képviselő viszont nem tett le a javaslat elfogadtatásáról: szerinte még a tavaszi ülésszakban lehet róla szavazás, ugyanakkor a Fidesz és a kormány nem foglal állást a kérdésben. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. még mindig azzal érvel, az óraátállítással naponta 2-3 százalékos árammegtakarítás érhető el az átállítást követő időszakban.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a nyári óraátállítást. Az Európai Unióban 1996 óta egységesen, minden államban azonos naptári napon állítják át az órákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.