Vette az első akadályt a lex Heineken

Délután tárgyalhat a parlament az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról.

Markotay Csaba
2017. 03. 20. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, tárgysorozatba vette délelőtti ülésén a parlament igazságügyi bizottsága az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot, ami lényegében a Heineken elleni fellépésről szól (a Heineken címkéin vörös csillag van). A testület rövid vita után kormánypárti és jobbikos igen szavazatokkal, a szocialista Teleki László tartózkodása mellett, a független Kész Zoltán ellenszavazatával vette tárgysorozatba az indítványt, amelyről így délután már tárgyalhat is a Ház.

A rövid vitában a fideszes Vas Imre azzal érvelt a javaslat mellett, hogy annak célja, hogy semmiféle önkényuralmi jelképet ne lehessen kereskedelmi céllal használni Magyarországon. A jobbikos Staudt Gábor erre azt mondta, ez rendben van, de egy ilyen szabályozással nem kellett volna várni a rendszerváltás óta csaknem 30 évet. Bár a tárgysorozatba vételt támogatta, azt kifogásolta, hogy a kormány a tervezet alapján egyedi felmentést adhat a szabályozás alól. A szocialista Teleki László pedig azt az eljárást bírálta, hogy amint Lázár János kigondolja, meg kell büntetni valakit, rögtön benyújtanak egy törvényjavaslatot.

Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni. Az ügy mögött valójában azonban nem ez, hanem a Heineken és az Igazi Csíki Sör közötti vita áll (utóbbi elvesztette a Heinekennel szembeni névhasználati pert Romániában), és az is elképzelhető, hogy az új söripai szabályozással a kormány végső célja a hazai sörgyárak magyar tulajdonba terelése lehet. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelezte: a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében. Szerinte az a kérdés, hogy „a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben”. – Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek – tette hozzá.

Azt, hogy a mostani, elszántnak tűnő küzdelemnek valójában nem sok köze van a magyar történelmi tapasztalatokhoz, jelzi az is, hogy a kormány 2014 januárjában stratégiai megállapodást kötött a társasággal, akkor tehát fel sem vetődött, hogy milyen csomagolásban árulják a Heineken termékeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.