Vizsgálhatja az Európai Bizottság a magyar jogi határzárat

A kérdés, hogy ez összeegyeztethető-e az uniós menekültügyi szabályokkal.

MTI
2017. 03. 14. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál Kinga az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának alelnökeként elmondta, a testület hétfői koordinátori ülésén a zöldpárti képviselők kezdeményezésére arról döntöttek, hogy a bizottság elnöke levélben kéri fel az Európai Bizottságot: vizsgálja meg, hogy a jogi határzárról szóló magyar törvény mennyiben egyeztethető össze az uniós menekültügyi szabályokkal.

A politikus beszámolója szerint a hétfői ülésen „a kommunisták” azt kezdeményezték, hallgassák meg az Európai Bizottság (EB) első alelnökét, Frans Timmermanst, hogy elmondja, mi az EB véleménye „mindarról, ami a jogi határzár kapcsán történik Magyarországon”. Emellett azt is el akarták érni, hogy tartsanak általános vitát a magyarországi jogállamisági helyzetről. Ezeket a javaslatokat azonban elvetették.

Gál Kinga hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt – amelynek alelnöke – „sokadjára most is teljes mértékben kiállt Magyarország mellett”, és részben ennek következtében nem került a bizottság napirendjére a jogi határzár kérdése. Hozzáfűzte: biztos abban, hogy a következő időszakban „érnek majd minket támadások az európai baloldal részéről”, úgy látja, „ők ebből politika ügyet kreálnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.