Vona Kálmán Olgának beszélt az elnökválasztási szavazólapról

„Nem politikai, hanem határozott elvi álláspont vezette a Jobbikot.”

Kuthi Áron
2017. 03. 13. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos politikus azt mondta, hogy pártja a közvetlen államfőválasztás mellett állt, és nem játszott felesleges játékot azzal, hogy asszisztál egy okafogyott procedúrához. Fel sem merült, hogy beállnak valamelyik jelölt mögé.

A beszélgetésben szó esett a párt népszerűségéről, a támogatottság stagnálásáról, amelyet Vona úgy kommentált, ma Magyarországon a Jobbik a legkevésbé elutasított párt, a második preferált párt választásában pedig az első helyen szerepel a választók körében. 

A beszélgetésen szó esett Vona Gábornak egy meghatározó amerikai zsidó lapnak, a Forwardnak adott februári interjújáról. A kérdés úgy szólt, vajon ez az interjú is annak a politikának a része, hogy a Jobbik megmutassa magáról, hogy nem is szélsőséges. Az elnök erre úgy reagált, nem a múltról kell beszélni.

A műsor vendége volt Matjényi László, az ellenzék államfőjelöltje is, aki azt mondta, a történtek után nem vállalkozna arra, hogy az őt támogató politikai erők miniszterelnök-jelöltje legyen.

Magyarország sikertelen, a társadalom pedig frusztrált, amiért a rendszerváltáskori reményekből semmi sem valósult meg – ezt már Tölgyessy Péter politikai elemző, a műsor harmadik vendége mondta. Szerinte Orbán Viktor politikailag sikeres rendszert hozott létre, amit jó eséllyel nem lehet leváltani. Bukásához az kellene, hogy a nemzetközi trendek megváltozzanak, és a szegény rétegek ne reménykedjenek tovább abban, hogy előbb-utóbb rajtuk is segít valaki.

A politológus szerint Orbán Viktor az 1994-es választási kudarccal azt ismerte fel, hogy a magyar társadalomnak „nem a nyugatos konszenzusos politika kell, hanem a Horn Gyula”. Álláspontja szerint a mostani rendszert a társadalommal közösen hozta létre a kormányfő. A politológus szerint a jelenlegi ellenzék – beleértve az MSZP-t és a Jobbikot – a rendszer részét képezik, a Fidesznek ugyanis szüksége van olyan ellenségre, amit biztosan le tud győzni. Ezek a pártok azonban – fűzte hozzá – általában a hatalommal együtt eltűnnek.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.