Zuglói iskolákért is bejelentkeztek az egyházak

Nem csak a Deák Diák Általános Iskoláról mondtak le.

Hutter Marianna
2017. 03. 30. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartásának szándékáról mondott le a Hajdúdorogi főegyházmegye, hanem egy zuglói iskoláéról is – értesült a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, a görögkatolikus egyház arról tájékoztatta lapunkat korábban, hogy bővíteni kívánja köznevelési intézményhálózatát. Ám a fenntartás átvételének ötlete igen heves szülői ellenállásba ütközött a Deák Diák esetében, emiatt az egyház szerdán elállt eredeti szándékától.

– Örülök, hogy elfogadta az egyház, hogy a szülők akarata mindenek felett áll – így reagált lapunknak Farczádi Bencze Tamás, az intézmény igazgatója. Elmondta, a szülők egyértelműen kinyilvánították, hogy meg vannak elégedve az iskolával és az állami fenntartással. „Mi továbbra is végezzük a dolgunkat úgy, ahogy eddig, hiszen ilyen keretek között is lehet értéket teremteni. Az egyháznak pedig további sok sikert kívánok a munkájához” – tette hozzá.

Lapunk megtudta azt is, hogy a görögkatolikus egyház a zuglói Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolát és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt is szívesen átvette volna, ám végül ettől is visszaléptek. – Ez már lezárt kérdés, nem veszi át a Hajdúdorogi főegyházmegye az intézményt – nyilatkozta lapunk megkeresésére Makovecz Pál, a Szent István igazgatója. Arról beszélt, az egyház kedden vonta vissza az erre vonatkozó szándéknyilatkozatát, még azelőtt, hogy az egyeztetés abba a fázisba jutott volna, hogy a szülőket megkérdezzék az esetleges fenntartóváltásról. „Sokat beszélgettünk a kérdésről, de egymás kölcsönös tisztelete és elismerése mellett úgy döntöttünk az egyházzal, hogy ez most nem időszerű. Különösen annak fényében nem, hogy a jelenlegi fenntartóval való együttműködés kifejezetten megnyugtató” – indokolta Makovecz.

Kiderítettük azt is, hogy egy másik zuglói állami iskola is elgondolkodhat az egyházi fenntartáson. Ugyanis a Városligeti Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola is kapott ilyen jellegű megkeresést. Igaz, esetükben egy másik egyház, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa kívánja átvenni az intézményt.

– Az iskola igazgatója azt kérte, fontoljuk meg az ajánlatot – nyilatkozta lapunknak a lehetséges fenntartóváltásról Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, egyben a Párbeszéd politikusa. Elmondta, az önkormányzat akkor tudja ezt támogatni, ha az egyház garantálja, hogy jobb feltételeket tud biztosítani, mint a tankerületi központ, illetve ha ígéretet tesz az oktatás világnézeti semlegességének megőrzésére. Feltétel az is, hogy a szülők is a váltás mellett legyenek. Ugyanakkor a polgármester inkább azt szeretné, ha a tankerületi központnál maradna a városligeti iskola. Ennek oka egyrészt, hogy az intézmény Zugló egyik elit iskolájának számít, másrészt, hogy az önkormányzat és a tankerületi központ között jól működik a kapcsolat.

Mint korábban beszámoltunk róla, az exarchátus a nyolcadik kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola kapcsán is jelezte, hogy átvenné a fenntartást. Hogy szándékuk sikerrel jár-e, az itt is a szülők döntésén múlik. Ugyanakkor Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere jelezte, hogy túl sok a kérdés a fenntartóváltás körül, így az önkormányzat nem fogja támogatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.