A CEU-ügy miatt mondott le a tiszteletbeli konzul

„Az utolsó pillanatig naivan reméltem, hogy ez nem fog megtörténni” – mondta Mall Hellam.

MN
2017. 04. 12. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhárom év után a CEU elleni hadjárat miatt mondott le Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja – írja a Népszava.

Mall Hellam a lapnak elmondta, a lemondás személyes döntés volt, és a lépésről az utolsó pillanatig nem értesítette munkatársait. „A magyarországi parlamenti vita volt számomra meghatározó. Az utolsó pillanatig naivan reméltem, hogy ez nem fog megtörténni. Nagyon a szívemre vettem, mert én is Magyarországon tanultam, és az akadémiai szabadság különösen fontos. Az, hogy más szabadságjogok korlatozása mellett hozzányúltak az akadémiai szabadsághoz is, mutatja, hogy ország autokrata vezetés felé halad, s ez a demokrácia szempontjából nagyon rossz jel” – fogalmazott.

„Ami Magyarországon történik, az nagyon hasonlít arra, ami Oroszországban zajlik. Ott is úgy nevezik azokat a szervezeteket, amelyek külföldről pénzt kapnak, hogy külföldi ügynök. Hihetetlen, hogy a mai világban az EU-ban szóba kerülhet ilyen törvény” – tette hozzá.

Mall Hellam 1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát magyar nyelv és irodalomból, valamint finnugor összehasonlító nyelvészetből. Alapító tagja volt az öt évvel később létrejött Magyar–Észt Társaságnak, 1994 és 2016 között elnöke is volt. A Soros György által alapított Nyílt Észtország Alapítványt 1990 óta vezeti, és 1994-ben lett Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja. 2002-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2010-ben pedig neki ítélték Az Év Európaija díjat – teszi hozzá a Népszava.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.