A Helsinki javaslatára javulnak a körülmények a Gyorskocsi utcai fogdában

A rendőrséggel folytatott egyeztetések hatására már nem sötét zárkában tartják az előzetesben lévőket.

MN
2017. 04. 25. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több javaslatát is elfogadta az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Helsinki Bizottságnak, amelyet a jobb fogvatartási körülmények érdekében fogalmazott meg a Gyorskocsi utcai központi fogdában tett látogatás nyomán – írta közleményében a jogvédő szervezet. Javulni fognak a fizikai körülmények, és a fogvatartottak hozzáférhetnek majd az egészségügyi adataikhoz.

A bizottság megállapításai szerint ahogyan a legtöbb hazai fogvatartási helyen, a Gyorskocsi utcai fogdában sincs meg az előírásos mozgástér, noha a zárkák legtöbbjében egyetlen személyt tartanak fogva. Mint írták, látogatásukkor a zárkák sötétek, az ablakokon látásgátlók voltak, pedig az ablaküvegek eleve nem áttetszők. Sok helyen a világítással is probléma volt, de a látogatást követően a rendőrség intézkedett a fénycsövek cseréjéről.

A zárkák falai elhanyagoltak és vizesek voltak, ugyanakkor a vécék a zárkákon kívül találhatók, ezért javasolta a Helsinki Bizottság a felújítást és vécék kialakítását a zárkákon belül. A jogvédő szervezet ígéretet kapott a rekonstrukcióra. A fogda sétaudvara is súlyosan leromlott állapotú, sötét és kifejezetten nyomasztó volt. Az egyedül elhelyezett terhelteket egyenként sétáltatták, így számukra a séta idején sem adódott lehetőség, hogy másokkal találkozzanak. A rendőrség egyetértett a Helsinki Bizottság javaslatával, és megígérte, a jövőben biztosítja több fogvatartott közös sétáját. A rendőrség megfontolja a szervezet azon javaslatát is, amelyben kifogásolja, hogy a zárkákban nincsen tévé, és olvasni sem lehet.

A fogvatartottak eddig – jogellenesen – nem férhettek hozzá egészségügyi adataikhoz. Az év második felében felülvizsgálják ezt a szabályzatot.

A Helsinki Bizottság azt is javasolja, hogy a fogdába történő befogadást követően a terheltnek lehetősége legyen egy-egy ingyenes telefonbeszélgetést folytatni hozzátartozójával és ügyvédjével, mivel jelenleg akinek nincs pénze vagy telefonkártyája, az ettől el van zárva. A rendőrség azonban hangsúlyozta, hogy a jogszabályok alapján a hozzátartozót, illetve más személyt a fogva tartásról csupán értesíteniük kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.