A kormányzat megdicsérte azokat a civileket, akik nem tüntetnek

A civil szervezetek a társadalmi jóakarat megtestesítői Magyarországon – mondta a helyettes államtitkár.

MTI
2017. 04. 13. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila rámutatott: jelenleg mintegy hatvanezer civil szervezet működik, amelyek jelentős része a közösségekért dolgozik a szociális széféra, a kultúra vagy éppen a szabadidő területén. Ezek összessége ad hiteles képet arról, valójában milyen értéket képvisel és hogyan működik a civil szféra Magyarországon, ellentétben azzal a néhány, magát civilnek nevező szervezettel, amelynek tevékenysége kimerül utcai tiltakozások szervezésében – fogalmazott.

A kormány a közösségeket szolgáló civil szférát stratégiai partnerének tekinti, amellyel együttműködve és programjaihoz pénzügyi segítséget nyújtva közvetett módon is megvalósítja egyik legfontosabb törekvését, a családok támogatását – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, jelezve, hogy a Védőháló a családokért pályázat keretében 6,2 milliárd forintot fordít e célra a kabinet.

Megjegyezte: a kiemelt családtámogatási formák egyike a gyermekétkeztetés, amely 74 milliárd forintból a teljes gyermeklétszám csaknem egyharmadának: 620 ezer fiatalnak biztosít ingyenes vagy kedvezményes étkezési lehetőséget.

Bodó Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a püspökladányi Napfényes Támogató Szociális Egyesület munkáját méltatva hangsúlyozta: a szervezet élő példája annak, hogy a szociális segítő tevékenység alázat nélkül elképzelhetetlen. Ugyanakkor e területen a sokoldalúság is követelmény, hiszen pályázatot elnyerni és abból fejlesztéseket, programokat eredményesen megvalósítani ugyancsak komoly kihívás – fűzte hozzá.

Kiss Gábor projektmenedzser a helyi Családi Erőforrás Központ kialakításáról szólva közölte: teljes egészében a Védőháló a családokért pályázaton elnyert több mint 37 millió forintból valósítják meg. A két éven át tartó projekt keretében ebből a forrásból öt külső szakértő és két szociális gondozó bevonásával az egyesület családtámogató szolgáltatásokat nyújt majd.

A Családi Erőforrás Központban tanácsadást nyújtanak, csoportos foglalkozásokat tartanak és rendezvényeket szerveznek helyi, továbbá a püspökladányi járás nevelőszülői hálózatában élő, valamint fogyatékos fiatalok és az érintett szülők, nevelőszülők számára. A kezdeményezés legfontosabb célja a résztvevők életminőségének javítása, közösségépítés, a családok társadalmi aktivitásának növelése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.