A magyar kormány ellen is demonstrálnak szombaton Németországban

A szabad tudományért tüntetnek a magyar nagykövetség előtt, a megmozdulást Sigmar Gabriel is támogatja.

Kósa András
2017. 04. 21. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„March for Science” (Menet a Tudományért) címmel rendeznek szombaton demonstrációt Németország húsz városában. A legnagyobb szabású rendezvény a fővárosban, Berlinben lesz, itt nemcsak egyetemi hallgatók és oktatók vonulnak majd, de a szervezők ezer, a világ élvonalába tartozó tudóst is várnak.

Német médiatudósítások alapján a berlini rendezvényen a tüntetők a Humboldt Egyetemtől a Brandenburgi kapuhoz vonulnak majd, de útközben megállnak a közelben található magyar nagykövetség előtt is. A szervezők szerint azért, hogy tiltakozzanak a lex CEU és a tudomány szabadságának korlátozása ellen. Michael Müller, Berlin szociáldemokrata főpolgármestere is beszédet mond majd a demonstráción.

A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel is üdvözölte a felvonulást, ő úgy fogalmazott, hogy aggódik, amiért a tudományos szabadság egyre inkább nyomás alá kerül Európában is, szerinte ez ellen határozottan védekezni kell. A lex CEU-t korábban elítélte Angela Merkel kancellár is.

Az Index közben arról írt, hogy a magyar követségeknek május 15-i határidővel külföldi partnereket kell felhajtaniuk a békemeneteket is szervező kormányközeli, magát civilnek nevező szervezet, a  Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kezdeményezése számára.

A KKM hivatalos válaszában nem tagadta az Index megkeresésére a diplomáciai segítség tényét, azt írták, „igény esetén” támogatást nyújtanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.