Áderhez fordult a CEU

Arra kérik, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény előzetes normakontrollját.

MN
2017. 04. 05. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Central European University (CEU) vezetése Áder Jánoshoz fordult. Az intézmény tudatta: a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításának parlamenti elfogadását követően a CEU kérelmet nyújtott be a köztársasági elnöknek, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény előzetes normakontrollját, tekintettel a törvény által felvetett, súlyos alkotmányossági aggályokra.

„Alapos jogi elemezés után a CEU kijelenti, hogy a törvénymódosítás számos ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, ugyanakkor a törvényhozó a törvényalkotási folyamat során előírt szabályokat sem tartotta be” – közölték.

Mint írták, „a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményt megillető egyetemi autonómiára tekintettel a törvény által felvetett alkotmányossági aggályok olyan súlyúak, hogy azok feloldására csak az Alkotmánybíróság eljárása alkalmas”.

A CEU emellett közölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megtéveszti a közvéleményt a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban, a CEU-ról, illetve a Közép-európai Egyetemről szóló nyilatkozata „számos csúsztatást és tévedést tartalmaz”.

Az egyetem szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Emmi előző napi kommünikéjében azt írta, a CEU az elmúlt napokban folyamatosan megtévesztette a közvéleményt, beleértve nemzetközi tekintélyű tudósokat és szervezeteket.

Az Emmi állításaira reagálva kiemelték:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.