Az MKB is beszállt a letelepedési kötvénybizniszbe

Saját termékkel pörgeti fel az MKB a kötvényprogramot, több tíz milliárdos hitelkeretet indítottak az utolsó hetekben.

MN
2017. 04. 18. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A letelepedési kötvényprogram március végén hivatalosan már lezárult, de jelentkezőknek még 45 napjuk van kifizetni a magyar államkötvények 300 ezer eurós ellenértékét. Ebben az átfutási időben látta meg a piaci rést a Magyar Kereskedelmi Bank, ami saját hiteltermékkel szállt be a kötvénybizniszbe – írja az Index.

A portál szerint az MKB három hónapos előkészítés után, több hazai partner bevonásával indította el a főként kínai vevőknek szánt hitelprogramot: a lényeg, hogy a vevőknek nem kell a kötvények teljes ellenértékét kifizetnie – elég a 120-150 ezer eurós saját erő, a többit pedig pénzügyi szolgáltató cégek fedezik, részben az MKB refinanszírozásával.

A kapuzárás előtti ajánlatra sokan ráharaptak. Az Index úgy tudja, hogy az idei év első három hónapjában, különösen a február 15-től március 31-ig tartó időszakban nagyon megugrott a jelentkezők száma, a Kínára engedéllyel rendelkező Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) ügynökcéggel együttműködő különböző közvetítők pedig az utolsó hat hétben teljes kapacitáson működtek.

Az MKB-program hatalmas pénzeket mozgathat meg: egyes becslések szerint akár 62 milliárd forintos hitelkihelyezés is reális lehet, minderre pedig a magyar állampapírok biztosítják a fedezetet.

Ugyanakkor kockázatok is akadnak: bár a vevők közvetve hazai állampapírokat vásárolnak, de valójában csak a forgalmazást végző ügynökcégek (magyar, liechtensteini, Kajmán-szigeteken bejegyzett vagy éppen ciprusi társaságok) befektetési jegyeihez, illetve váltóihoz jutnak hozzá, így az ügynökcégek esetleges bedőlése számukra kockázat lehet.

Ráadásul az egész program korrupciós árnyéka (különösen Kosik Kristóf ügyvédet, Habony Árpád tanácsadót és Rogán Antal politikust lehet gyanítani a program haszonhúzói között) miatt az is kockázat, ha egy esetleges politikai váltás után valamilyen különadó terhelné a programot vagy annak feltételrendszere változna kedvezőtlenül – írja az Index.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.