Azbesztet találhattak a Petőfi Csarnok bontásánál

A mentesítés nem szerepelt a bontást végző cég feladatai között. Ezért milliókkal emelték a vállalkozói díját.

MN
2017. 04. 10. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azbeszttartalmú anyagok jelenlétének valószínűségét mutatta ki az azbesztmentesítéssel foglalkozó Drycon Hungary Kármentesítő Kft. a Petőfi Csarnokban (Pecsa) végzett felmérése – értesült a Népszava. Mivel az azbesztmentesítés nem szerepelt a Pecsa bontását végző DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. feladatai között, a megbízó Városliget Zrt. nettó 7,6 millió forinttal megtoldotta a DTRT vállalkozói díját a Drycon szakvéleményére hivatkozva. Ezzel együtt már 132 millió forintba kerül a bontás.

A Népszava megkérdezte a Városliget Zrt.-t a Pecsában felfedezett azbeszt mennyiségéről, de eddig nem kaptak választ, így azt sem tudni, hova szállítják az azbeszttartalmú hulladékot ártalmatlanítani. A DTRT módosított szerződése szerint április 15-ig kellene átadni a Pecsa bontott területét.

A Liget-projekt megvalósítása során, tavaly júliusban a volt Hungexpo-pavilonok bontásánál is találtak azbesztet. A Városliget Zrt. azonban ezt sem verte nagydobra, a nyilvánosság a ligetvédőknek köszönhetően szerzett róla tudomást, akik blokádot vontak az építési terület köré. A Hungexpo-telken a legveszélyesebb azbesztpor jelenlétét nem mutatták ki. Nem porlódó azbesztcementes csövet és palát találtak, utóbbiból 1-2 köbméter került a bontási törmelékbe, amit elkülönítettek. Ezenkívül 10-20 kiló azbesztcementes anyag szóródott szét, továbbá 15 köbméter azbesztpalára bukkantak.

Cikkünk megjelenése után a Városliget Zrt. azzal a kifogással kereste meg lapunkat, hogy a címadásunk félrevezető: közleményükben azt írják, hogy a Drycon Hungary már a bontás megkezdése előtt kimutatta az azbeszt jelenlétét, egy másik cég, az alvállalkozó  VS Construction Kft.  \"az épületben lévő azbeszttartalmú anyagokat a (...)  vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően kibontotta és előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra.\" A Városliget Zrt. ugyanakkor maga is a kibontás szót használja levelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.