Benyújtották a civileket megbélyegző törvényjavaslatot

A fideszes javaslat szerint 7,2 millió forint külföldi támogatás elég ahhoz, hogy megbélyegezzenek egy szervezetet.

MN
2017. 04. 07. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesülési jog alapján létrejött szervezeteknek ismeretlen külföldi forrásból juttatott támogatások alkalmasak lehetnek arra, hogy külföldi érdekcsoportok e szervezetek társadalmi befolyásán keresztül saját érdekeiket, nem pedig közösségi célokat érvényesíthessenek Magyarország politikai és társadalmi életében

– egyebek mellett ezzel a kacifántos mondattal vezeti be és indokolja a fideszes Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd István azt a törvényjavaslatot, amelyet péntek délután nyújtottak be az Országgyűlésnek, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról címmel.

A javaslat értelmében külföldről támogatottnak minősül az az alapítvány és egyesület, mely adóévenként 7,2 millió forint támogatást kap külföldről, akár közvetve, akár közvetlenül, akár pénzben, akár egyéb vagyoni juttatás formájában. A törvény szempontjából nem számít külföldi támogatásnak az Európai Uniótól kapott forrás.

A törvény nem vonatkozik a sportegyesületekre, a vallási tevékenységet végző szervezetekre és azokra az egyesületekre és alapítványokra, amelyek nem minősülnek civil szervezetnek – ezek a pártok, a pártalapítványok, szakszervezetek és valószínűleg a közalapítványok.

Az érintetteknek tizenöt napon belül be kell jelenteniük egy erre a célra szolgáló űrlapon az őket nyilvántartó bíróságnak, ha elérik a fenti összeget. A bíróság pedig ezt a szervezet adataihoz csatolja, és az egyesületet vagy alapítványt külföldről támogatott szervezetként rögzíti. Ez aztán megjelenik a Civil Információs Portálon is.

A külföldről támogatott szervezetnek minősülő egyesületek és alapítványok a javaslat értelmében kötelesek a honlapjukon, illetve az általuk kiadott sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is közzétenni ezt a tényt. Ha mindezeknek nem tesznek eleget, az ügyészség bírságot szabhat ki, végső esetben pedig kezdeményezheti, hogy töröljék a nyilvántartásból a szervezeteket.

Kikerülni ebből a kategóriából nem lesz egyszerű: három adóévnek kell eltelnie úgy, hogy a 7,2 milliós összeg alatt marad egy szervezet külföldi támogatása. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.