Bírói függetlenség: a sereghajtók között Magyarország

Azonban több tekintetben is javultak a magyar bírósági rendszer mutatói.

MN
2017. 04. 18. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tekintetben is javultak a magyar bírósági rendszer mutatói, ám a közvélemény-kutatásokon alapuló, az igazságszolgáltatás függetlenségéről szóló eredménytáblán egyelőre sereghajtók vagyunk – írja a Magyar Idők.

A lap kérdésére az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kiemelte, hogy a magyar bírósági szervezet az Európai Bizottság legfrissebb igazságügyi eredménytáblája szerint

Az OBH közölte, hogy az eljárások átlagos hosszát tekintve a magyar bíróságok Európa élmezőnyéhez tartoznak, a közigazgatási ügyek esetében csak Svédország előzi meg hazánkat, és a polgári ügyek összessé­gét tekintve is a befejezéshez szükséges idő a 6. legrövidebb a 28 tagállam között. A folyamatban lévő ügyek száma azt mutatja, hány olyan ügy marad egy adott időszak végén, amellyel a bíróságnak még foglalkoznia kell – e tekintetben a közigazgatási bíróságok ügyhátraléka Luxemburg után a 2. legalacsonyabb, de valamennyi polgári ügytípust tekintve is a 3. legkisebb ez az adat.

Az eredménytábla a bíróságok függetlenségéről is fontos adatokat tartalmaz. Ezek azt mutatják, hogy a lakosság, illetve a vállalati szféra mennyire érzi függetlennek a bíróságokat és a bírákat, a mutatók az Eurobarometer és a World Economic Forum felmérésein alapulnak.

Az Eurobarometer állampolgári közvélemény-kutatásán alapuló rangsorában a 20. helyen szerepel a magyar igazságszolgáltatás, a gazdasági társaságok között végzett felmérésében pedig Magyarország a 16.

A World Economic Forum adataiból összeállított rangsor összesen 50 válasz értékelésén alapul, amelyet kizárólag vezető gazdasági szereplők adtak egyetlen kérdésre. A globális lista alapján Szlovákia a 120., ez az EU-ban az utolsó helyre volt elég, a 28-ak között ennek alapján Magyarország a 25. helyen áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.