Bírság jár az ételosztásért Erzsébetvárosban

Minden vasárnap több mint kétszáz ember kap enni, de a VII. kerületi önkormányzat szerint ez jogellenes.

MN
2017. 04. 05. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincezer forintos közigazgatási bírsággal sújtotta a budapesti VII. kerület polgármesteri hivatala a Heti Betevő Egyesületet, amiért vasárnaponként meleg ételt oszt a rászorulóknak a belső-erzsébetvárosi Klauzál téren. Az egyesület kedden a saját Facebook-oldalán közölte, hogy természetesen befizeti a bírságot, de mindenképpen folytatni szeretné a karitatív munkát.

A Heti Betevő már több mint három éve gyűjt pénzt az erzsébetvárosi bulinegyed szórakozóhelyein, amelyből hetente egyszer legalább kétszáz embernek tudnak jó minőségű, ízletes egytálételt főzni a szintén önkéntes munkában dolgozó szakácsok – illetve egyéb felajánlásokból süteményt és gyümölcsöt is adnak a „vendégeknek”. Az ötlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy már a VIII. kerületben, Székesfehérváron, Pécsen és Makón is elindultak hasonló kezdeményezések.

A helyzetet, amely a bírság kiszabásához vezetett, maga a kerületi önkormányzat állította elő: tavaly májusban lejárt az egyesület közterület-használati engedélye, és azt azóta nem hosszabbították meg a „tér egyéb célú hasznosítási terveire” hivatkozva (már az előző, szocialista vezetés alatt is tervben volt, hogy mélygarázst építenének a tér alá, az ötlettől a fideszes többség sem állt el, de egyelőre nincs pénz a megvalósításra).

Az egyesület azóta egyeztet az önkormányzattal, hogy új helyszínt és előkészítő helyiséget kapjon. Úgy tűnik, hogy az Almássy téren folytathatja, ahol egy önkormányzati helyiség is rendelkezésére állna, de erről még a képviselő-testületnek is döntenie kell. Viszont a Heti Betevő nem állt le az egyeztetések idejére sem, engedély nélkül – a gyülekezési jogra hivatkozva – is folytatta az ételosztást.

Ezért indult ellene még januárban hatósági eljárás, amely a napokban bírság kiszabásával zárult „a kerület rendjével kapcsolatos szabályok megszegése miatt”. Az egyesület bízik abban, hogy megállapodásra jut az önkormányzattal, de addig folytatni szeretné a munkáját, így a következő hetekben egy VII. kerületi magánterületen rendezi meg a Heti Betevő ételosztásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.