BKV-sztrájk: teljes leállás jöhet esténként

A második naptól akár az is előfordulhat, hogy este egyes szakaszokon nem közlekednek a járatok.

MN
2017. 04. 05. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel kilenc órakor kezdődött az egyeztetés a BKV és a szakszervezetek között az április 18-án kezdődő, háromnapos sztrájk elégséges szolgáltatásáról – írja az Index. Ezen az érdekképviseletek olyan tervet terjesztettek elő, amely szerint a munkabeszüntetés második napján este hat órától teljesen leállna a közlekedés.

A Hír TV emlékeztet rá, hogy a törvényi előírások szerint 66 százalékos az úgynevezett még elégséges szolgáltatás szintje, de ennek csak az első napon kell minden vonalon és minden órában teljesülnie, a sztrájk második napjától már az egész napra számolják a kétharmados követelményt, kivéve a reggel hattól kilenc óráig és a délután háromtól hat óráig tartó csúcsidőt.

A sztrájkhoz kedden csatlakozó Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a Hír TV-nek azt mondta: így akár az is előfordulhat, hogy este egyes szakaszokon nem közlekednek a járatok.

„Az első nap minden vonalra, minden időszakra vonatkozóan előírás, törvényi kötelezettség a kétharmadnyi teljesítmény. A következő napokban már átlagos számokról beszélhetünk, tehát valóban előfordulhat olyan eset, hogy egy-egy időszakban adott esetben nem jár egyetlen járat sem, viszont mondjuk a csúcsforgalomban száz százalékban közlekednek. Az a kérdés, hogy milyen irányba mennek el a tárgyalások, és hogyha a felek meg tudnak állapodni, akkor miben fognak megállapodni” – nyilatkozta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Ismert, április 18-a, keddtől kezdve három-, majd április 24-e, hétfőtől ötnapos sztrájkot szerveznek a BKV szakszervezetei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.