Botka kiállt a szegedi egyetem mellett

Korábban Lázár János bírálta az intézményt, amiért az a támogatásáról biztosította a CEU-t.

MN
2017. 04. 14. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Orbán-kormány brutálisan oktatásellenes politikát folytat, Lázár Jánosnak a szegedi egyetemet fenyegető nyilatkozata is pont ilyen” – olvasható Botka László közleményében. Szeged polgármestere a kancelláriaminiszter azon kijelentésére reagált, amelyben Lázár élesen bírálta az intézményt, amiért kiállt a CEU mellett. A miniszter szerint a szegedi egyetem vezetősége „politikailag elkötelezett, markánsan kormányellenes álláspontot képvisel”, ezt azonban az egyetem vezetősége visszautasította.

Botka szerint „Lázár korábbi szegedi egyetemistaként maga is megtanulhatta volna, hogy egy egyetem csak akkor működhet jól, ha polgárai szabadon gondolkodhatnak, szabadon fejezhetik ki a véleményüket”. Hozzátette: 2018-ban, a kormányváltás után az egyetemeken nem lesznek kancellárok és nem lesznek politikai kinevezettek, a politika végre békén fogja hagyni az iskolákat. 

„Addig is biztosítom a Szegedi Tudományegyetem diákjait és tanárait, hogy szabadságukat minden erőmmel meg fogom védeni” – írta Botka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.