Botka: Magyarország legnagyobb problémája az igazságtalanság

„Ebből elég volt, tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok!” – szólított fel.

MTI
2017. 04. 30. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botka László az orosházi agrárszocialista megmozdulás 126. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen azt mondta: az igazságtalanság a munkahelyeken, az oktatásban, az egészségügyben, az otthonteremtési és a családtámogatási rendszerben, valamint az egykulcsos adóban is megmutatkozik.

Nincs munkásérdek-védelem, elvették a sztrájkjogot, nincs tanszabadság; egy gyermek sorsa már a születésekor eldől; a lepusztult közkórházakban lassan orvos sincs; hét év alatt nem emelték a családi pótlékot; az egykulcsos személyi jövedelemadó és az otthonteremtési támogatás pedig csak a gazdagoknak kedvez – sorolta kifogásait az ellenzéki politikus. „Ebből elég volt, tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok!” – szólított fel.

Kitért arra, hogy május 1-je az európai uniós csatlakozás évfordulója is. A magyarok 87 százaléka támogatta a népszavazáson a csatlakozást, „melyet Orbán Viktor most szintén veszélyeztet” – mondta.

Molnár Gyula pártelnök arról beszélt: az utóbbi időben kialakult kormányellenes tüntetések azt jelzik, hogy a régóta meglévő elégedetlenségnek már van tömege, a budapesti tüntetések bátorságát szavazattá, kormányváltó többséggé kell szervezni.

Szerinte „a hatalom ma fél az emberektől”, a Magyar Nemzeti Bank elnöke „magánhadsereget finanszíroz”, a parlament elnöke pedig az Országgyűlési Őrséget „rakétavetőkkel szerelte fel”. „Kik ellen akarják ezt használni?” – kérdezte.

Orosházán 1891. május 1-jén az alacsony mezőgazdasági munkabérek, a nagybirtok szorítása ellen tüntető paraszti tömegbe lőttek a kivezényelt katonák és csendőrök. A véres május 1-je alkalmából állított emlékműnél koszorúzott Hiller István, Gőgös Zoltán, Tóth Bertalan és Harangozó Gábor szocialista politikus is. Ezt követően a teret és az utcarészt megtöltő emlékezők fáklyákkal vonultak a piactérig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.