Csúnyán bedőlt a köztévé az április elsejei tréfának

Bár a csehek figyelmeztettek, hogy csak viccelnek, az M1 komolyan vette, hogy Prága anyahajót épít. Tengerre, csehek!

MN
2017. 04. 05. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös hírrel találkozhattak azok a nézők, akik figyelemmel kísérik az állami tévé V4 Híradóját. A műsorban nem kevesebbet állítottak, mint hogy a Cseh Köztársaság 200 méter hosszú, 28 repülőgép vagy 15-18 helikopter hordozására alkalmas, egyebek között egy 200 ágyas katonai kórházzal is felszerelt repülőgép-anyahajót építtet Kínával, 60 milliárd koronás (670 milliárd forintos) összegből. A 444.hu szerint a vonatkozó híradóblokkban még be is mutatták a „hír” forrását, a cseh Lydové Novyni című lap cikkét, amit április 1-jén közöltek.

A cikk alaposabb elolvasása talán segített volna látni, hogy álhírről van szó. Így például Martin Stropnicky védelmi miniszter már a cikk elején „jelezte”, hogy a projekt háttértanulmánya és tenderdokumentációja április elsejére készült el. De további utalások is találhatók arra, hogy csak tréfáról van szó: így például azt írják, hogy a cseh légierőt ezek után a Föld bármely pontján bevethetik a terrorellenes harcban. Ahol pedig arról írnak, hogy a kínai gyártó által bemutatott hajóterv megdöbbentően hasonlított a Brit Királyi Haditengerészet Queen Elizabeth nevű anyahajójára, megjegyzik: a kínaiak nyilatkozatban voltak kénytelenek cáfolni a plágiumot, mondván az ő modelljüket „csupán inspirálták a brit mérnökök”.

Persze más utalásokat is találunk a tréfára, ám a híradó szerkesztőinél csak nem esett le a húszfilléres. Még akkor sem, amikor a cikk végére szó szerint ezt írták: „Figyelmeztetjük olvasóinkat, hogy ma április 1-je van”. Kíváncsian várjuk, hogy a köztévé szakértői hogyan fogják kommentálni ezt a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.