Egyre több a panasz a betegellátásra

Sokan a hosszú betegelőjegyzési listák és az orvosok hangneme miatt elégedetlenek.

MN
2017. 04. 01. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre több kérdés és panasz érkezik a betegektől, a gyermekektől és szüleiktől, illetve a szociális otthonokban élőktől és hozzátartozóiktól az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz: a jogvédők az elmúlt négy évben már csaknem százezer megkeresést kaptak – írja szombati számában a Magyar Idők.

Tavaly az egy évvel korábbinál 0,7 százalékkal több, 14 183 bejelentés érkezett,

A lap szerint tavaly összesen 3943-an keresték meg a gyermekjogi képviselőt, ami 8 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Egyre több elvált szülő tesz bejelentést gyermekei kapcsolattartáshoz való jogának sérelme ­miatt, elsősorban a gondozó szülő magatartása okán.

Mint írják, a gyermekvédelemben élők ­számára rendszeres konfliktusforrás, hogy az étrendjüknél, ruházatuk vásárlásánál nem hallgatják meg a véleményüket, és még mindig több panasz érkezik a gyermekektől arra, hogy a zsebpénzt nem kapják meg egy összegben annak ellenére, hogy a jogszabály ezt írja elő.

A szociális intézményrendszerben dolgozó ellátottjogi képviselőkhöz 2016-ban összesen 10 226 megkeresés érkezett, ez 10,6 százalékos növekedés a 2015-ös adatokhoz képest. Az összes megkeresés 62 százaléka itt tájékoztatáskérés volt, akik panaszt tettek, azok főként az intézményen belüli, illetve kívüli szabad mozgást korlátozó intézkedéseket kifogásolták, illetve – jellemzően az idősotthonok lakói – azt, hogy nem veszik figyelembe az egyéni szükségleteiket. Az elmúlt négy évben összesen 95 464 megkeresést kaptak a beteg-, gyermek- és ellátottjogi képviselők – írja a Magyar Idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.