Ellehetetlenítheti a Fidesz az Európa-napi futóversenyt

Az esemény május 7-én, vasárnap 10 órai rajttal indulna a Szabadság térről.

MN
2017. 04. 27. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP fővárosi képviselői nem engedélyezték az európai uniós tagságunkat ünneplő fővárosi futóverseny nyomvonalát – írja a Népszava.

A futás május 7-én, vasárnap 10 órai rajttal indulna a Szabadság térről, az Európa-napi fesztivál helyszínéről. A tervezett útvonal tizenhárom jelentős európai uniós támogatásból megvalósult budapesti fejlesztést érint.

„Egyszer már elkaszálták, hogy idén is a Margit-szigeten legyen a futóverseny, de ezt az útvonalat hetek óta ismerte mindenki, eddig nem volt bajuk vele, csak most gondolták át” – mondta a lapnak a testület tagja, Hajdu László. A XV. kerületi polgármester szerint így keresztbe tehet a Fidesz az Európa-napi futóversenynek, noha a bizottság kormánypárti többsége azzal „bocsátotta útjára” a kikosarazott uniós képviselőket az ülésről, hogy ha gyorsan találnak egy olyan helyszínt, amely nem okoz Budapest számára forgalmi akadályt, akkor azt majd jóváhagyják. Úgy véli, az esetnek korántsem forgalmi, sokkal inkább politikai okai vannak, hiszen most azzal érveltek, nem lehet e verseny miatt lezárni egy híd egyik gépkocsi-közlekedési sávját, holott tavaly ugyanehhez a rendezvényhez két hidat is lezártak.

„Kifejezetten meglepett, hogy ez a döntés született, főként azért, mert hónapokkal ezelőtt már született egy lényegében jóváhagyó döntést a Fővárosi Közgyűlésben arról, hogy lesz ez a rendezvény” – mondta a lapnak Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese reméli, hogy a főváros döntése nem végleges, már csak azért sem, mert az Európa-napi rendezvénysorozat fontos a kormány számára is. „Ez az az esemény, amely legékesebb példája annak, hogy a meglévő szakmai és politikai viták ellenére Magyarország és kormánya képes együttműködni az Európai Unióval és intézményeivel” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.