Emberi ürülék, gyomorforgató bűz és kegyeletsértés az esztergomi temetőben

Nyílt levelet tett közzé az állásából mondvacsinált okokból menesztett temetői alkalmazott.

Tompos Ádám
2017. 04. 28. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levelet tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon Rézműves Tibor. Az állásából mondvacsinált okokból menesztett esztergomi temetői alkalmazott azt írja: a város lakosságát és önkormányzatának képviselőit szeretné tájékoztatni „az ügyvezető utasítására elkövetett kegyeletsértésről és a temető üzemeltetése során tapasztalt közegészségügyi jogsértésről”.

 

Rézműves Tibor volt az, aki felfedte, hogy az Esztergomi Kegyeleti Kft. munkatársai felsőbb utasításokat követve úgy helyezték végső nyugalomra Párdányi Rudolfnét, hogy még a temetést követő órákban megnyithassák a kriptát, és kivehessék a holttestet a koporsóból, hogy aztán azt kivegyék a kriptából. Mindezt azért, mert nem stimmelt a temetkezési vállalat leltára, egy hiányzó koporsóval nem tudtak elszámolni.

A koporsót, amelyből kivették Párdányi Rudolfné holttestét, később újra eladták valaki másnak. Párdányi Rudolfnét pedig – immár koporsó nélkül – újratemették, a kriptáját lebetonozták.

Rézműves Tibor rántotta le a leplet arról is, hogy az Esztergomi Kegyeleti Kft.-nél rendszeresen csaltak az önkormányzat kárára a szociális temetések lebonyolításával. Kiszámlázták a legolcsóbb, ötvenezer forintba kerülő koporsót, ám a hozzátartozó nélkül maradt elhunytakat már a jóval kevesebbe kerülő, furnérlemezből összeácsolt hamvasztóaljakban temették el.

Rézműves szerdai nyílt levelében azt írja: többször előfordult például, hogy az Esztergomi Kegyeleti Kft. kizárólag a halottak szállítására rendszeresített gépkocsiját a temetői szemét és zöldhulladékok szállítására használták. Majd így folytatja: „fényképfelvétel igazolja, hogy a temetői szeméttel együtt egy temetésre előkészített hamvakat tartalmazó urnát is a másik temetőbe szállításra a halottas gépkocsiba helyeztek”.

A kft. kertvárosi temetőjében lévő mellékhelyiséget pedig úgy jellemzi, hogy az elhanyagolt, használhatatlan, mivel gyomorforgató bűz árad belőle, és abban emberi ürülék és egy rozsdás hűtőszekrény is található.

Rézműves leírása szerint ugyancsak megdöbbentő a papok öltözését szolgáló helyiség állapota is.

A volt sírásó levelét azzal zárja, hogy közli: az Esztergomi Kegyeleti Kft.-ben tapasztaltakról az Esztergomi Járási Hivatal népegészségügyi osztálya is tudomást szerzett, valamint bízik benne, hogy az Esztergomi Járási Hivatal az ügyben hatóságilag intézkedik.

Kérdéseinket elküldtük az esztergomi polgármesteri hivatalnak és a népegészségügyi osztálynak is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.