Európa-nap: mégis lesz futóverseny Budapesten

Zöld utat kaptak az új útvonaltervre.

MN
2017. 04. 29. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárossal történt hosszas és eredményes egyeztetés után megállapodtak egy, a budapesti lakókat, közlekedőket még kevésbé zavaró megoldásban, így az illetékes bizottság újra szavazhat a 13 kilométeres futásról – közölték a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

„A jó hír tehát, hogy zöld utat kaptunk az új útvonaltervre, így a jelenlegi állás szerint lesz EU-s futás” – fogalmaztak, hozzátéve: a hivatalos, végleges garanciát jelentő bizottsági döntés szerdára várható.

Az útvonal módosul, így például nem a Lánchídon, hanem a Margit híd járdáin és kerékpárútjain fognak futni. A megállapodás érdekében a rajtot előrébb hozták egy órával: 9 órakor lesz, nem pedig 10-kor, ahogy eredetileg tervezték.

Csütörtökön a Népszava írta meg, hogy a Fidesz–KDNP fővárosi képviselői nem engedélyezték a május 7-ei futóverseny nyomvonalát. Hajdu László XV. kerületi polgármester a lapnak azt mondta, az esetnek korántsem forgalmi, sokkal inkább politikai okai vannak, hiszen azzal érveltek, nem lehet a verseny miatt lezárni egy híd egyik gépkocsi-közlekedési sávját, holott tavaly ugyanehhez a rendezvényhez két hidat is lezártak.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese akkor közölte: reméli, hogy a főváros döntése nem végleges, már csak azért sem, mert az Európa-napi rendezvénysorozat fontos a kormány számára is.

Április 29-től május 17-ig országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Az Európai Bizottság MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a 19 városban szervezett rendezvénysorozaton egyebek mellett olyan kérdésekre lehet választ kapni, hogy milyen lesz az idén 60 éves európai integráció jövője, miként ad lendületet a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásnak az Európai Unió, hogyan járul hozzá az EU Magyarország megújulásához, és milyen lehetőségeket kínál az idén harmincéves Erasmus+ program. Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai adnak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az unió céljairól.

A programot kvízek, játékok színesítik, az Európa-totót helyesen kitöltők között pedig egy négynapos, kétszemélyes máltai utazást sorsolnak ki.

A programsorozat szombaton Zalaegerszegen kezdődik, a további helyszínek pedig Pécs, Bicske, Tatabánya, Békéscsaba, Szolnok, Somoskő, Szekszárd, Budapest, Debrecen, Eger, Kecskemét, Szombathely, Szeged, Miskolc, Győr, Kaposvár, Veszprém és Nyíregyháza.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európának, amely elképzelhetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.